Перші депутати на варті справедливості

Консультативний орган при Голові Верховної Ради – Дорадчі збори перших придністровських депутатів – уособлює наступність розвитку держави та використання знань і практичного досвіду засновників Придністров’я. Структура функціонує в нашій республіці з 2016 року, створена з ініціативи Вадима Красносельського (під час його перебування Головою Верховної Ради ПМР).

Як визначено в положенні про Дорадчі збори, головною їх метою є участь досвідчених і авторитетних громадян республіки у розв’язанні найбільш важливих суспільно-політичних проблем. У складі органу 38 депутатів Тимчасової Верховної Ради й Верховної Ради першого скликання.

На черговому пленарному засіданні цього громадського органу 15 листопада йшлося про поточний стан економіки, бюджетного процесу, виконання державою соціальних зобов’язань перед громадянами. Особливу увагу засновники республіки приділили закону «Про республіканський бюджет на 2019 рік», напередодні ухваленому у першому читанні депутатами чинної Верховної Ради. В основному фінансовому документі держави важливою є поправка Президента ПМР Вадима Красносельського, яка передбачає підвищення в наступному році заробітних плат і пенсій на 7 %.

Голова Верховної Ради Олександр Щерба ознайомив засновників з основними аспектами бюджету республіки на 2019 рік: «Перше, що необхідно відзначити, це яскраво виражений соціальний характер бюджету на майбутній рік. Народна програма Вадима Красносельського передбачає підвищення пенсій і заробітних плат бюджетників. Депутати Верховної Ради вважають, що, дійсно, настав час приймати відповідальні політичні рішення, у тому числі й про покращення матеріального добробуту придністровців. Нині парламентарії розробляють конкретні механізми практичної реалізації пункту Програми Президента».

Спікер парламенту розповів першим придністровським депутатам про варіанти реалізації цього механізму. Щодо зарплат працівників бюджетної сфери, то розглядається варіант підвищення посадових окладів. Щодо підвищення розміру пенсій, то передбачається врахування трудового стажу пенсіонерів.

«У системі оплати праці бюджетників очевидна певна нерівність. Якщо просто підвищувати розрахунковий рівень мінімальної заробітної плати, то вийде диспропорція: той, хто більше отримував, той і надалі більше отримуватиме. Тому одним із варіантів стане підвищення саме базових окладів. Це об’єктивний підхід, що поєднується з принципами соціальної справедливості», – зазначив Олександр Щерба.

Він повідомив, що вищий законодавчий орган держави чекає пропозицій засновників республіки з метою аналізу й об’єктивної оцінки проекту закону «Про республіканський бюджет на 2019 рік».

Перший Президент ПМР, Голова Дорадчих зборів Ігор Смирнов сказав, що перші депутати завжди готові поділитися своїм досвідом і знаннями, які сприятимуть розвиткові нашої республіки.

На засіданні було ухвалене рішення про створення незалежної депутатської комісії, до складу якої увійшли: Володимир Риляков, В’ячеслав Загрядський, Володимир Лабунський, Володимир Харченко, Борис Бризицький. Комісія дасть свою незалежну оцінку головному фінансовому документу ПМР.

На наступних пленарних засіданнях члени Дорадчих зборів і надалі розглядатимуть важливі для кожного придністровця питання.

Володимир   ДАНИЛОВ.
Фото прес-служби ВР