Чи можна працювати без порушень?

Виконуючи доручення Уряду ПМР від 21 травня 2018 року з реалізації «Плану заходів щодо поліпшення якості роботи з підприємцями», у конференц-залі Республіканського центру гігієни та епідеміології відбувся семінар-нарада на тему «Усунення порушень чинного санітарного законодавства, виявлених під час перевірок», у роботі якого взяли участь представники підприємств громадського харчування Тирасполя.

Головний санітарний лікар республіки Наталя Берил зазначила, що Республіканський центр гігієни та епідеміології повинен бути не тільки наглядовим органом, а й помічником для організацій, які надають послуги населенню. Так, планові перевірки мають привернути увагу керівників та колективів до наявних невідповідностей, недоліків та порушень, щоб усунення їх не вимагало втручання інших структур. З цією метою фахівці Держепідемслужби готові виїжджати на об’єкти, щоб навчати працівників організацій громадського харчування гігієнічним нормам.

За підсумками перевірок на кожному четвертому об’єкті були виявлені порушення, які вдалося своєчасно усунути. У зв’язку зі скаргами з боку населення на зайвий шум, сторонні запахи та неякісну їжу були взагалі закриті деякі підприємства. Серед них і відома в Тирасполі «Пиріжкова», оскільки діяльність закладу не відповідала санітарним нормам.

Для спрощення взаємодії з підприємцями у Республіканському центрі гігієни та епідеміології працює сайт як інформативний майданчик і для громадян, і для бізнес-спільноти. Усі необхідні нормативні документи (закони, постанови, інструкції, методичні вказівки, санітарні норми й правила) розміщені там у вільному доступі. На цьому ресурсі є також бланки для заповнення, що сприятиме економії часу юридичних і фізичних осіб. До того ж, з наступного року організовуватимуться дні відкритих дверей, у рамках яких планується спілкування з представниками сфери послуг різної спрямованості.

Ірина   МАСЛОВА.