Про мінливість погоди в Придністров’ї

На початку тижня вторгнення холодної повітряної маси з півночі Атлантики в тепле Середземномор’я спричинило утворення потужного циклону над Європою.

Така синоптична ситуація призводить ще й до утворення невеликих за площею, але з крутим норовом, серій циклонів, які виходять з Балкан на Чорне море. Не стала винятком і нинішня ситуація. Вихід циклону з Чорноморського узбережжя Болгарії в бік Одеси відбувся 19 листопада. Попри невеликі розміри нашої республіки, Слободзейський район опинився в теплому секторі циклону, а от північна половина Придністров’я потрапила в його тилову частину, де спостерігалися непрості погодні явища. Тому на півночі республіки випав сніг із середньою висотою 20 см, а на півдні його не було зовсім. У цьому провляєтся характерність циклонів південного типу.

Варто сказати, що в нашій історії були й більш цікаві погодні явища, спричинені виходом циклонів південного типу. Наприклад, зимові грози, сильні зливи при температурі повітря -10 °C, ожеледь. Усе це пов’язано не тільки з циклонами, а і з близькістю розташування Придністров’я до Чорного моря. Взимку, коли в республіці лютують морози, Чорне море є осередком тепла й нестабільності погоди. Досить вітру змінити напрямок з північного на південно-східний, щоб погода суттєво змінилася. Так, після холодів у нас настає не тільки тепло, але й спостерігається ожеледь. Про ці особливості нашої мінливої погоди нам завжди варто пам’ятати.

Василь   КУДИМА.