ДАІ попереджає

До 1 грудня власники автомобілів повинні перейти на зимові шини. Недотримання цієї вимоги може спричинити притягнення до адміністративної відповідальності.

Як повідомив нашому кореспондентові старший інспектор УДАІ МВС ПМР Михайло Берназ, водіям на «перевзування» було запропоновано цілий місяць. Зимові шини необхідно використовувати з 1 грудня по 1 березня. «А з 1 березня по 1 квітня водії мають змінити зимові шини на літні», – зазначив старший інспектор УДАІ М. Берназ.

Вибираючи нову зимову гуму, необхідно враховувати, де і як її будуть експлуатувати. Факторів тут багато: це і дорожнє покриття, і глибина снігового покриву, і температура. «Є, як мінімум, три основних типи зимових шин, – розповів нам керівник спеціалізованого центру «Колесо» Микола Никифоренко. – Європейська класична гума розрахована на м’які європейські зими і на дороги, які чистять. Вона працює у температурному діапазоні від -15 до
-20 °С. Другий варіант – це скандинавська фракційна шина, в народі її називають «липучка». Вона розрахована на температурний режим до -40 °С. І третій варіант – зимова шипова гума, основні свої переваги вона показує під час експлуатації на льоду, особливо, коли лід мокрий».

«Згідно з правилами дорожнього руху (ПДР), від 1 грудня до 1 березня всі власники транспортних засобів повинні використовувати тільки зимові шини, – підкреслив інспектор УДАІ МВС ПМР Вадим Брагнебун. – Їзда на літніх шинах буде припинятися прямо з 1 грудня. Причому залишкова глибина протектора шини не повинна бути меншою, ніж 4 мм. Тому, якщо зимова гума у вас залишилася з попередніх років, обов’язково перевірте її на відповідність стандартним вимогам правил дорожнього руху.

Павло   ОСТАПЕНКО.