Вирок суду для екс-керівників

Верховний Суд ПМР залишив чинним вирок Наталії Харитоновій та Людмилі Кашуткіній – колишнім гендиректорам ДУП «Пошта Придністров’я».

У вересні цього року їх було засуджено до позбавлення волі на 7,5 років з конфіскацією майна і відбування покарання в колонії загального режиму. Їх звинуватили в розкраданні в особливо великих розмірах – 9 млн рублів на двох.

«Розкрадали кошти за поширеною останнім часом схемою – виведення грошей через обнальні фірми. Оформлялися фіктивні, по суті, документи нібито на придбання якихось матеріальних цінностей, які насправді не закуповувалися. Гроші переказували на обнальну фірму, а її представник повертав їх уже готівкою головному бухгалтеру ДУП», – розповів в інтерв’ю Прокурор республіки Анатолій Гурецький.

Колишній головний бухгалтер ДУП «Пошта Придністров’я» Галина Іванова – третій фігурант кримінальної справи й автор злочинної схеми. Їй вдалося уникнути судового переслідування: вона втекла й нині перебуває в розшуку. Схему викрили співробітники ВБЕЗ МВС ПМР ще у 2017 році. Тоді ж колишні керівники були заарештовані. Спочатку – Л. Кашуткіна, а пізніше – Н. Харитонова. Обидві вони проходять по одній і тій же справі. Слідство довело, що схема діяла з 2011 по 2017 роки.

Суд визнав Харитонову винною в розкраданні понад п’яти млн рублів, Кашуткіну – в понад три млн рублів. Найближчі 7,5 років вони проведуть у місцях позбавлення волі загального режиму. У вироку також йдеться про конфіскацію майна та заборону обіймати в майбутньому відповідні керівні посади.

«Виникає питання щодо ефективності дій відомчого контролю. ДУП «Пошта Придністров’я» безпосередньо підпорядкована Держслужбі зв’язку ПМР. Звичайно, все те, що відбувалося на цьому підприємстві (досить серйозні обсяги викраденого) – не помітити було неможливо. За показаннями свідків, працівників цього підприємства, те, що відбувалося, не було секретом для більшості членів колективу. Виникає запитання, а чому про це не знали ті, хто перебував вище і повинен був контролювати все це», – резюмував Анатолій Гурецький.

Ігор   ШЕВЧЕНКО.