У них із землею взаємна любов

У День працівників галузей сільського господарства та переробної промисловості зі святкової трибуни з гордістю оприлюднили підсумки роботи Рибницького району за минулий сільськогосподарський рік.

Так, за словами начальника Управління сільського господарства, природних ресурсів і екології Оксани Філіппової, за минулий рік у районі зібрано 67 000 т зерна першої групи (це перевищує валовий збір 2017 року на 5 000 т), 130 т овочів. І це великий успіх сільського господарства Рибниці та Рибницького району.

Валовий збір кукурудзи склав понад 65 000 т за середньої врожайності 67 ц/га, що перевищує валовий збір 2017 року на 15 ц/га.

Не залишаються поза увагою й багаторічні насадження в Рибницькому районі. Починаючи з 2013 року, щорічно закладаються нові плантації багаторічних насаджень кісточкових і зерняткових порід, площа яких на сьогодні складає 36 га. Зібрано 7 т вишні, 20 т персика, 30 т сливи та 95 т яблук.

За 2018 рік 19 господарств району розчистили лісосмуги на площі 46,6 га ріллі, яка надалі буде використана за своїм цільовим призначенням – для вирощування сільськогосподарських культур.

Триває робота з розкорчування списаних садів, площа яких становить 63 га. На сьогодні засіяно озимими культурами 22,7 тис. га, зокрема 17,5 тис. га озимою пшеницею. Підйом зябу виконано на 96 %.

Позитивних результатів досягнуто в молочному тваринництві. Валове виробництво молока збільшилося відносно рівня 2017 року на 30 % і сягнуло понад 3 900 т. «Прогнозуємо за результатами року перевищити 4-тисячний рубіж і зберегти за районом перше місце з виробництва молока», – зазначила начальник Управління.

«Ви представляєте досить важливу та значущу галузь господарства. Завдяки вашій праці, продовольча програма в районі виконана цілком і повністю, продовольча безпека гарантована», – сказав глава району та подякував аграріям за кропітку працю, висловив особливу подяку на адресу ветеранів галузі.

Помічник міністра сільського господарства Федот Цибульський особливо відзначив потенціал і гідний ступінь розвитку господарства в районі. А про садівництво, зокрема, сказав: «Рибницький – це буквально садівничий район. Таких яблук, як у Рибниці, немає ніде». Федот Цибульський також зазначив, що рибницькі аграрії – це унікальні люди з правильним мисленням і розумінням своєї справи.

Тож цілком природно, що кращі працівники галузі отримали заслужені нагороди. Так, за сумлінну працю, високий професіоналізм заступник директора ТОВ «Ріст» Володимир Парфентьєв відзначений орденом «Трудова слава». Грамотою відомства нагороджено директора ТОВ «Агроторг» Дмитра Обитоцького. Серед нагороджених грамотами держадміністрації та міськрайради – Микола Августін, Євдокія Сушкова та Володимир Киріяк.

Євдокія Сушкова – одна з передовиків сільського господарства, вирощує овочі. За 20 років роботи на землі вона жодного разу не полишала своєї справи. А на запитання, чому обрала саме сільське господарство, дала просту відповідь: «Ми з чоловіком не залишаємо землю, тому що любимо її, та і вона нам відповідає взаємністю. Спочатку ми вирощували кавуни, дині, потім вирішили, що треба розвиватися. Оформили селянсько-фермерське господарство й почали культивувати овочі, які постачаємо на ринок, беремо участь у щотижневих ярмарках».

Приємно, що таких людей, які люблять землю, у нашому краї багато. Низький їм уклін!

Влад   ПЕТРОВ.