Діло майстра величає

Щоб з власної праці мати не тільки користь, а ще й радість і щастя, її потрібно любити. Так вважають фермери з селища Дойбани Дубоссарського району Галина і Василь Манойлові. Упродовж 16 років їхня родина вирощує велику рогату худобу. За цей час життя підтвердило, що вибір зроблено правильний, обрана справа нині дає не тільки задоволення, але і прибуток.

А почалося все, як тільки-но Василь і Галина одружилися. Весільні кошти спрямували на придбання корови для домашнього господарства. Потім з’явилася ще одна худобина, з якою також вміло справлялися. Подружжя Манойлових вирішило і надалі збільшувати своє господарство, і з кожним роком кількість голів великої рогатої худоби збільшувалася. Довелося орендувати у місцевої влади занедбаний корівник із залишків колишнього могутнього господарства і розпочати розведення великої рогатої худоби на чинних підставах, зареєструвавши селянсько-фермерське господарство.

Подружжя згадує, що завжди доводилося вкладати в цю справу всі сили, душу і кошти. Вони швидко відновили приміщення для тварин, а потім провели туди воду. Для цього знадобилося побудувати навіть водонапірну вежу, щоб корівник відповідав усім належним нормам. За 4 роки було здійснено великий обсяг робіт, і на сьогодні в їхньому господарстві працюють 15 чоловік, більшість з яких – родичі. Кількість корів сягає 120 голів, 53 з них – то дійне стадо. Мають фермери також 8 одиниць техніки, поголів’я свиней та землю, на якій вирощують корми для худоби.

«Ми орендуємо майже 150 га землі, з них 133 – не на постійній основі. Але плануємо збільшувати поголів’я й далі розвитися. Якщо ми не будемо впевнені в тому, що наступного року зможемо орендувати землю, то можуть виникнути труднощі, наприклад, з кормами для тварин. Позитивним, вважаю те, що за останні роки підвищилася закупівельна ціна на нашу продукцію. Ми співпрацюємо з Тираспольським молочним комбінатом. Це надійний партнер, виробничі стосунки з яким дозволяють нам будувати плани на майбутнє. Закупівельна ціна на сьогодні становить 4 рублі 90 копійок, ще нам доплачують за жирність молока, крім того, держава надає субсидії – 50 копійок за кожний літр. Ця допомога істотно відчувається», – підкреслив директор селянсько-фермерського господарства Василь Манойлов.

Цього року фермери з Дойбан уже двічі скористалися державними субсидіями, що сприяло впорядкуванню корівника, спорудженню лабораторії, обладнанню холодильної камери тощо. Вдасться підвищити й заробітну плату робітникам, які працюють у селянсько-фермерському господарстві, що теж досить важливо.

«Наша праця нелегка, але коли є така підтримка з боку держави, то відчуваєш себе упевненим і не вичерпується бажання працювати далі. Ми мріємо закупити ще 50 корів більш продуктивної Айширської (Росія) породи. Сподіваємося, що наші плани здійсняться, і ми зможемо забезпечувати придністровців якісною молочною продукцією. На сьогодні це найактуальніше», – розповіла завідувач ферми Галина Манойлова.

Надія   ПОЛОНСЬКА.