Стосується навіть тих, кого не стосується!

Згідно з рішеннями Всесвітньої організації охорони здоров’я та Генеральної Асамблеї ООН, прийнятими у 1988 році, 1 грудня в усьому світі щорічно відзначається день боротьби зі СНІДом.

У Придністров’ї з 26 листопада розпочалася кампанія «Стосується навіть тих, кого не стосується!», і триватиме вона до 15 грудня. Її мета – зруйнувати міфи, пов’язані з ВІЛ-інфекцією, та підвищити рівень обізнаності громадян щодо небезпечності хвороби та важливості її виявлення – своєчасного тестування. Гасло цього проекту – «Знай свій ВІЛ-статус!»

Як розповів журналістам на прес-конференції головний лікар ДУ «Центр з профілактики та боротьби зі СНІД та інфекційними захворюваннями» Олександр Гончар, третина людей несерйозно ставиться до загрози ВІЛ-інфекції, нехтує найпростішими засобами захисту та дотримання особистої гігієни, веде ризикований спосіб життя, а це призводить до сумних наслідків. «Ми закликаємо, щоб кожен, хто практикував ризиковану поведінку або підозрює, що у нього може бути ВІЛ-інфекція, пішов і обстежився на її наявність», – сказав керівник Центру.

Відтак, досить часто підступна інфекція виявляється на пізніх стадіях, коли та чи інша особа (потенційний носій ВІЛ-інфекції), потрапляє до лікарні з іншими захворюваннями – туберкульозом чи гепатитом. Простіше кажучи, якщо хвороба не виявлена вчасно, медицина стає безсильною, пацієнти гинуть.

У республіці, за словами фахівця, лікування ВІЛ-інфікованих (за умови своєчасного звернення та дотримання усіх вимог) дає бажані результати. Лікарі відзначають позитивну динаміку в лікуванні, хворим вдається відновити імунітет, повернутися до нормального способу життя, працювати й бути корисними суспільству.

На жаль, у ПМР статистика щодо ВІЛ-інфікованих свідчить, що з 1989 року – тобто з часу, коли у нас вперше зареєстрували такого хворого, та до 1 жовтня 2018 року, загалом було виявлено 4 тисячі 163 випадки. Хоча насправді їх значно більше, тому що люди просто не зверталися по допомогу. Перебуває на обліку також 30 дітей віком до 14 років.

У Придністров’ї середній вік ВІЛ-позитивної людини близько 35 років. До початку двохтисячних років заражалися здебільшого через ін’єкційні наркотики, на сьогодні ж основним вважається статевий шлях передачі хвороби.

З минулого року Центр застосовує досвід так званих мобільних клінік, коли група фахівців виїжджає в райони з підвищеним рівнем інфікованості й проводить експрес-тестування. Упродовж поточного року так було обстежено 470 осіб у Дубоссарському, Григоріопольскому і Слободзейському районах. У п’ятьох із них ВІЛ-статус виявився позитивним. Це близько 1 % від загальної кількості обстежених, а от сифіліс було виявлено у 2,8 %.

Співпраця Міністерства охорони здоров’я з представниками громадських організацій допоможе охопити якнайбільшу частину населення – молодь, школярів та дорослих громадян.

Важливою складовою в цій акції також є роз’яснювальна робота серед населення щодо сприйняття оточенням людей, які живуть з ВІЛ. Громадяни Придністров’я повинні усвідомити, що ця хвороба може вразити не тільки тих, хто вживає наркотики або має нетрадиційну орієнтацію – вірус може торкнутися кожного, незалежно від професії та соціального статусу. Причому, він має властивість довго перебувати в організмі людини, не даючи про себе знати.

Тому в кожному місті та районі республіки працюють кабінети добровільного тестування та консультування, куди можна звернутися для перевірки на ВІЛ-інфекцію. За направленням свого дільничного лікаря людина також може обстежитися цілком анонімно та безкоштовно в лабораторіях при поліклініках.

Особи, що вже стоять на обліку, мають вживати ліки решту свого життя, як це роблять хворі, наприклад, на цукровий діабет. Під час переїзду в іншу країну чи інше місто така людина бере у лікаря виписку з історії хвороби, що засвідчує її статус. Хворому видається запас ліків на певний період, а по прибутті на нове місце проживання, він зобов’язаний зареєструватися там. ВІЛ-інфікованих людей необхідними ліками забезпечують безоплатно – за рахунок міжнародних організацій.

Але, як кажуть, краще бути здоровим і багатим, ніж жити залишок свого життя з хворобою, яка навіть є виліковною. Тому кожен із нас має точно знати свій ВІЛ-статус.

Аліса   КОХАНОВА.