Лікування музикою

Важко знайти людину, яка б не піддавалася магічному впливу музики. Науковці стверджують, що музика – це не просто приємна емоційна прикраса нашого життя. Насправді вона здатна значно впливати на наше здоров’я. Звук – це вібрації, які діють на організм людини. Вібрації звуку, його енергію сприймає не тільки вухо, але й увесь організм. Ці незвичайні властивості були використані на сеансі кантотерапії, що відбувся у Палаці Республіки.

Музика – це мистецтво, здатне об’єднати людей будь-якого віку, національності та віросповідання, це єдина спільна мова, якою володіють всі народи світу. Науковці вже давно знають, що музика не тільки дарує гарний настрій, заспокоює, вона здатна лікувати людей, долати соціофобію та оптимізувати респіраторну функцію організму.

Такий сеанс лікування музикою, що має назву кантотерапія, був проведений Республіканським благодійним фондом «Даруй добро» спільно зі співачкою Джетою Бурлаку. Участь у ньому взяли діти з обмеженими можливостями здоров’я, а також школярі та студенти з музичною освітою.

Замість шкільних зошитів – гарний настрій та бажання спілкуватися, замість дошки з крейдою –
музичні інструменти, які допомагають створити особливу атмосферу, а в ролі вчителя – заслужена артистка Республіки Молдова Джета Бурлаку. Розпочалося заняття так, як має починатися кожний ранок дитини, – з зарядки, але не звичайної, а музичної. Цього разу всі: і дорослі, і діти мали можливість відчути себе одним цілим, і створювати музику – співати та імпровізувати, як справжні професіонали.

«У дітей є свої турботи, у нас, у дорослих, – свої. Дуже потрібно трохи відволіктися, поспівати та розслабитися. Є така притча: якщо ви не знаєте, як молитися, почніть співати, і все вийде. Напевно, це є слоганом і нашого проекту», – зазначила Джета Бурлаку, спілкуючись із журналістами.

Реалізація цього проекту стала можливою завдяки співпраці громадської організації «Флорісітос» (м. Кишинів) та Республіканського благодійного фонду «Даруй добро». Як зазначають організатори заходу, музичне спілкування часто стає першою сходинкою на шляху до успішної соціалізації людини, розвитку навичок спілкування в соціальній сфері. Саме тому кантотерапія для дітей є особливо важливим уроком, який дозволяє «розкрити» емоції, зняти психологічні бар’єри, стабілізувати емоційний стан.

Музика – чудові ліки для душі і тіла. Наступний урок музичного спілкування та лікування в Придністров’ї планується 8 грудня. Підсумком проекту «Діти без кордонів» стане концерт за участю найкращих учасників у Палаці Республіки 19 грудня.

  Ольга   СТОЯНОВА.