Вадим Красносельський: «Найголовніше наше досягнення – це єдність придністровського народу»

Чергове пленарне засідання Дорадчих зборів ПМР відбулося 29 листопада за участю Президента ПМР Вадима Красносельського. Він привітав перших депутатів з 28-ю річницею утворення Верховної Ради: «Ця дата є важливою подією не тільки у формуванні законодавчої системи, а й республіки в цілому. Спасибі вам за цей вагомий внесок!».

Глава держави постійно підтримує контакт з досвідченими парламентаріями та громадськими діячами і вважає, що така взаємодія має бути системною. Він обіцяв письмово відповісти на всі запитання, що їх хвилюють. Деякі теми порушили на засіданні.

Характеризуючи ситуацію в зовнішньополітичному секторі, Президент звернув увагу на те, що Придністров’я за будь-яких обставин зберігає вірність принципу вибудовування добросусідських стосунків і з Молдовою, і з Україною, і з Росією: «Альтернативи переговорному процесу немає. Ми – миролюбна держава, прагнемо миру і готові його захищати. За столом переговорів з представниками Республіки Молдова вдалося вирішити низку питань, які покращать життя мешканців з обох берегів Дністра». Вадим Красносельський наголосив, що керівництво республіки й надалі провадитиме курс на реалізацію підсумків референдуму 2006 року: «Жодних поступок. Компромісний рух назустріч одне одному. Ми наслідуємо принципи незалежності, відстоюємо позицію, проголошену на референдумах». Глава держави зазначив, що Росія залишається стратегічним партнером Придністров’я. Необхідно також розвивати економічні, гуманітарні та культурні відносини.

«До кінця року буде затверджена Стратегія розвитку до 2026 року. Цей документ є планом дій для всіх органів влади на найближчі 8 років. Над ним спільно працювали Уряд і законодавці, підприємці та науковці. Нині документ вивчають громадські діячі». У програмі довгострокового розвитку сформульована національна ідея Придністров’я. За словами Глави держави, вона ґрунтується на трьох концепціях: утвердження суверенітету ПМР і прагнення до міжнародного визнання; формування спільності «придністровський народ», що складається з різних національностей; побудова соціально орієнтованої держави з ринковою формою економіки.

Стосовно до економічної політики Президент навів приклад, що за цей рік у республіці було створено 4 877 нових робочих місць. «Система дуальної освіти дає можливість підготувати кваліфіковані робочі кадри. Коштом фонду капітальних вкладень було відновлено 150 об’єктів соціальної інфраструктури ПМР. Важливою подією стало ухвалення закону «Про інвестиційну діяльність», який надає безпрецедентні пільги інвесторові, що вкладатиме кошти в нашу економіку. В Агентстві з інвестицій перебувають на розгляді близько 24 проектів від інвесторів із 12 країн світу. Для розвитку ПМР важливим є створення нових виробництв і робочих місць. Не залишаються без підтримки держави і місцеві виробники», – підкреслив Президент.

В. Красносельський зазначив, що економіка Придністров’я несе значне навантаження: «На соціальну підтримку громадян бюджет щорічно витрачає близько 850 мільйонів рублів. Різними видами пільг у республіці користуються 132 тисячі чоловік. Попри непросту ситуацію, було прийнято рішення про семипроцентне підвищення у 2019 році зарплат і пенсій.

Поточний 2018-й був проголошений Роком рівних можливостей. Календарний рік закінчується, але держава і надалі підтримуватиме людей з обмеженими можливостями. Важливо соціалізувати цю групу людей у суспільстві. 97 дітей-інвалідів за підтримки держави побували в літній період на Чорноморському узбережжі. У Тирасполі ведуться роботи з реконструкції спортивного комплексу, де інваліди зможуть займатися різними видами спорту».

Глава держави закликав перших придністровських депутатів активніше працювати з громадянами: «Ви взаємодієте з органами держвлади та управління, володієте інформацією з найбільш актуальних тем і можете її роз’яснювати людям». Депутати Дорадчих зборів подякували Президентові за можливість конструктивного діалогу громадянського суспільства з керівництвом республіки.

Президент нагадав, що держава працює для людей, на благо жителів республіки, а запорукою внутрішньополітичної стабільності він назвав згуртованість та ідейну єдність придністровського народу.

Володимир   ДАНИЛОВ.
Фото прес-служби Президента