Від урочистостей до конструктивної співпраці

28 листопада засідання Верховної Ради розпочалося з урочистої церемонії, присвяченої 28-й річниці утворення законодавчого органу ПМР, перша сесія якого відбулася восени 1990 року. Головою Верховної Ради Придністров’я був обраний Ігор Смирнов.

Зі святковою датою законодавців привітав Президент ПМР Вадим Красносельский. Вітальний адрес від його імені парламентаріям зачитала радник Голови Верховної Ради Катерина Куляниця. «Шановний Олександре Сергійовичу, шановні народні депутати! Прийміть щирі вітання з нагоди 28-ї річниці утворення Верховної Ради. 28 років тому депутатами всіх рівнів було ухвалене історичне рішення – про створення нашої республіки. Саме з цього дня Верховна Рада бере активну участь у становленні й розвитку придністровської держави. Завдяки ухваленим парламентаріями законам, у ПМР були створені всі атрибути влади. На народних обранців покладено велику відповідальність: розроблення і вдосконалення законодавчої бази, яка відповідає інтересам усіх придністровців, допомогає зміцненню демократичних засад, підвищенню добробуту жителів республіки. Від щирого серця бажаю вам нових досягнень, міцного здоров’я, добра, успіхів у всіх ваших справах».

Привітав своїх колег зі святковою датою й Голова законодавчого органу Олександр Щерба: «Народні обранці стоять на варті захисту прав, свобод, інтересів громадян Придністров’я. Разом з іншими органами влади ми намагаємося робити все необхідне для збільшення заробітних плат і пенсій, піднесення рівня соціального забезпечення, який відповідав би всім світовим стандартам і нормам. Ми повинні зберегти й зміцнити єдність придністровського народу».

Після закінчення урочистої частини законодавці продовжили своє засідання в робочому форматі, розглянувши важливі законопроекти.

У першому читанні був ухвалений проект закону «Про внесення доповнення до Закону ПМР «Про державне мито». Авторами законодавчої ініціативи є народні обранці Галина Антюфєєва, Валерій Бабчинецький, Олег Бєляков, Віталій Калін. Законопроект розроблений з метою конкретизації порядку звільнення органів державної влади й управління, органів місцевого самоврядування, державних і муніципальних установ, які фінансуються коштами республіканського (місцевого) бюджету, від сплати державного мита за вчинення деяких юридично важливих дій.

Зміни, запропоновані в документі, законодавцям прокоментував Віталій Калін: «Під час видачі працівникам держорганів або військовослужбовцям посвідчення водія держава спрямовує кошти для сплати держмита, які в підсумку повертаються до першоджерела – до державної скарбниці. Щоб усунути ці нелогічні фінансові рухи, пропонується звільнити від сплати держмита працівників держорганів і управління за клопотанням їхнього керівника».

У другому читанні парламентарії розглянули проект закону «Про внесення змін і доповнень до Закону ПМР «Про індивідуальний підприємницький патент». Законопроект розроблений з метою виключення випадків зловживання недобросовісними підприємцями винятковим порядком внесення плати за патент, а також уточнення порядку зупинення дії патенту на підставі заяви, поданої патентовласником.

Оскільки спостерігаються факти зловживання чинною нормою, виникла необхідність усунути їх за допомогою відповідного закону. Так, законопроектом пропонується обмежити до двох разів на рік можливість внесення плати за патент після закінчення встановленого для цього строку. При цьому (з метою спрощення зазначеної процедури) проект закону виключає необхідність пояснення патентовласниками причин несвоєчасного виконання обов’язку.

Микола   ЮРКЕВИЧ.
Фото прес-служби ВР