Журналістська професія крізь призму ювілею

У ПДУ відбулися святкові заходи, присвячені 25-річчю кафедри журналістики. Привітати ювілярів зібралися провідні фахівці ЗМІ республіки, наукові співробітники, викладачі, магістранти та студенти університету, а також медіа фахівці з Молдови та Росії.

За 25 років, що функціонує кафедра, тут було здійснено 20 випусків фахівців (понад 250 осіб), серед яких 3 випуски бакалаврів і 1 – магістрів. Випускники відділення «Журналістика» працюють не тільки в ЗМІ Придністров’я, а й у прес-службах міністерств і редакціях авторитетних закордонних мас-медіа.

«У вересні цього року виповнилося 25 років журналістській освіті в Придністров’ї. Кафедра – бойова одиниця нашого університету, а її викладачі та студенти є системоутворювальною ланкою не тільки факультету, а й університету в цілому. Вона є прикладом для інших наукових об’єднань вишу в організації наукової, освітньої, виховної роботи», – привітала присутніх проректор з молодіжної політики Валентина Єні.

Ювілей наукової структурної одиниці – це знаменна подія і для факультету, і для університету в цілому. Нині робота кафедри необхідна, про що свідчить велика кількість абітурієнтів, охочих навчатися за спеціальностями медіа сфери. Щорічно спостерігається конкурс, коли п’ять осіб претендують на одне бюджетне місце, а сама спеціальність належить до десятка популярних напрямів навчання. Особливою гордістю є спілкування викладача та студента, адже навчання майбутніх журналістів ведеться творчо, з натхненням, а плоди такої роботи вже помітні на другому-третьому курсах. Студенти вміють успішно поєднувати роботу в засобах масової інформації республіки та навчання, беруть активну участь у громадському житті факультету.

Учасників відеоконференції з прес-центром Міжнародного інформаційного агентства і радіо Sputnik привітав заступник керівника кафедри телебачення і радіомовлення Російської Академії медіаіндустрії Олексій Соломатін. Медіа експерт детально зупинився на темі впливу цифрових технологій на медійний простір Росії. Вітали з ювілеєм кафедру ПДУ й молдавські колеги. Керівник представництва МІА «Росія сьогодні» в Молдові Володимир Новосадюк детально розповів про успіхи співпраці агентства з університетом, він також подарував книги й альбом під загальною назвою «Історія починається з новини» для користування у навчальному процесі.

Начальник Державної служби ЗМІ Придністров’я Лідія Колодка подякувала колективу викладачів за наполегливу роботу в галузі підготовки кадрів для ЗМІ республіки. У своїй доповіді на тему: «Медіасфера Придністров’я: проблеми та перспективи розвитку» вона зазначила, що створювати новини, а тим паче – інформаційний потік – не просто. У цих реаліях феномен блогерства ніколи не зможе замінити перевірену і точну інформацію професійних журналістів.

У своїй доповіді на тему «Журналістська освіта Придністров’я: історія і сучасність» завідувач кафедри журналістики Світлана Распопова ознайомила присутніх з моментами становлення кафедри, наголосила на тому, в який складний для республіки період це відбувалося. За її словами, з плином часу все більше напрацьовувалися навички та компетенції фахівців, і тепер ПДУ випускає журналістів широкого профілю, які вміють працювати як у друкованих ЗМІ, так і на телебаченні та радіо. Це показник найбільшого надбання професіонала медіа – бути універсальним журналістом.

Світлана Леонідівна виокремила й підкреслила для присутніх колег таку особливість у викладанні, як підготовка кваліфікованих кадрів трьома мовами: російською, молдавською та українською.

Підбиваючи підсумки міжнародної науково-практичної конференції, учасники ухвалили резолюцію та запланували видання збірника за матеріалами виступів. На секційних засіданнях тема розвитку медіаіндустрії республіки була висвітлена в більшості доповідей, автори яких пропонували можливі шляхи поліпшення професійної діяльності й підвищення компетенцій журналістів.

Ранок суботи 17 листопада видався холодним, що незвично для молдавської погоди. А в теплому й затишному залі культурно-просвітницького центру ПДУ панувала задушевна атмосфера, оскільки вже другий день поспіль кафедра журналістики святкувала свій чвертьвіковий ювілей. Великий зал поступово заповнювався викладачами, випускниками та зацікавленими співробітниками й студентами філологічного факультету. Невгамовні, гучні й активні – такі вони творчі люди, що звикли до камер і уваги з боку інших активістів університету.

До концертної програми увійшли найкращі номери, підготовлені студентами-журналістами. Це були пісні й танці, і навіть цілі театральні постановки. Червоною ниткою усі виступи пронизувала ідея журналістського братства, загальної злагодженої роботи в редакціях і на інформаційних передових. Емоції всіх переповнювали: встигли й сльозу пустити, й посміятися від душі, потанцювати теж довелося.

Для кожного викладача – на добру згадку – кмітливі студенти задумали спеціальну особисту номінацію, яка найбільш влучно характеризує кожного. До речі, майбутні журналісти вирішили перевірити пильність та уважність викладачів і замінили святковий торт «фейком». Таким жартом вони підтвердили головне правило професії: завжди перевіряти будь-яку інформацію й у такий спосіб боротися з отим самим фейком на просторах ЗМІ. Справжній торт викладачам все ж дістався.

Два дні минули швидко, а от радісні відчуття ще кілька днів витали в стінах держуніверситету та аудиторіях. Усі, кого торкнулося це свято, ділилися між собою емоціями, думками та висновками. Багато інформації вони почерпнули з доповідей журналістів, медіа експертів, крім того, «сімейне» свято ще більше згуртувало викладачів і студентів.

Дарина   КУЛАКОВА.