Як поводитися під час землетрусу

Придністров’я розташоване в зоні сейсмологічної небезпеки, епіцентр якої зосереджений на стикові румунських і українських Карпат – у гірському масиві Вранча (Румунія).

Директор румунського Інституту Землі Мірча Редулян стверджує, що сильні землетруси повторюються в цьому регіоні один раз на два-три роки. А віце-президент Асоціації українського сейсмостійкого будівництва, науковий керівник сейсмічної лабораторії при Національній академії будівництва та архітектури в місті Одесі Костянтин Єгупов уточнює: «В останні роки спостерігається наростання активності в зоні Вранча. Це свідчить про те, що в будь-який момент може статися землетрус з максимальною магнітудою для цього регіону – 8-бальний».

До речі, останній землетрус у Вранчі з магнітудою 5,8 бала стався в ніч з 27 на 28 жовтня цього року. Як підкреслив керівник Центру експериментальної сейсмології Інституту геології й сейсмології Академії наук Молдови Іон Ілієш, це були найвідчутніші поштовхи нинішнього року. До речі, всього у 2018 році сталося 15 землетрусів.

Саме тому ми пропонуємо нашим читачам матеріал, який допоможе їм легше перенести наступний землетрус.

Як підготуватися до землетрусу

Заздалегідь продумайте план своїх дій на випадок землетрусу, якщо перебуваєте вдома, на роботі, в театрі/кіно, в магазині, на транспорті або на вулиці. Роз’ясніть членам своєї сім’ї, що вони повинні робити під час землетрусу, і навчіть їх правил надання першої медичної допомоги.

  1. Тримайте в зручному місці документи, гроші, кишеньковий ліхтарик і запасні батарейки.
  2. Удома необхідно мати запас питної води й консервів у розрахунку на три-чотири дні.
  3. Перемістіть (відсуньте) ліжка від вікон і зовнішніх стін. Закріпіть шафи, полиці й стелажі у квартирах, а з верхніх полиць і антресолей зніміть важкі предмети.
  4. Небезпечні речовини (отрутохімікати, легкозаймисті рідини) зберігайте в надійному, добре ізольованому місці.
  5. Усі, хто проживає у вашій квартирі, повинні знати, де розташовані рубильник, газові та водопровідні крани, щоб у разі необхідності відключити електрику, газ і воду.

Як діяти під час землетрусу

Відчувши коливання будівлі, побачивши хитання світильників, падіння предметів, почувши наростання гулу і дзвін розбитого скла, не піддавайтеся паніці. З моменту, коли ви відчули перші поштовхи, до небезпечних для будівлі коливань у вас є 15 – 20 секунд. Швидко вийдіть із будівлі, взявши з собою документи, гроші й предмети першої необхідності. Покидаючи приміщення, спускайтеся сходами, а не на ліфті. Опинившись на вулиці –
залишайтеся там, не стійте поблизу будівель, а перейдіть на відкритий простір.

Зберігайте спокій і постарайтеся заспокоїти інших. Якщо ви вимушено залишилися в приміщенні, то встаньте в безпечному місці: біля внутрішньої стіни, в кутку, у внутрішньому стінному отворі або біля опорної стіни. Якщо можливо, сховайтеся під стіл – він захистить вас від предметів і уламків, що падають. Тримайтеся трохи далі від вікон і важких меблів. Якщо з вами діти – укрийте їх собою.

Не користуйтеся свічками, сірниками, запальничками – під час витоку газу можлива пожежа. Тримайтеся осторонь від навислих балконів, карнизів, парапетів, остерігайтеся обірваних проводів. Якщо ви перебуваєте в автомобілі, залишайтеся на відкритому місці, але не покидайте автомобіль, поки поштовхи не припиняться. Будьте готові надати допомогу іншим.

Як поводитися після землетрусу

Надайте першу медичну допомогу постраждалим. Звільніть людей, які потрапили в завали, що легко усуваються. Забезпечте безпеку дітей, хворих, людей похилого віку. Заспокойте їх. Без крайньої потреби не займайте телефон. Увімкніть радіотрансляцію. Беззаперечно виконуйте вказівки місцевої влади, штабу з ліквідації наслідків стихійного лиха.

Перевірте, чи немає пошкоджень електропроводки. Усуньте несправність або вимкніть електрику в помешканні. Пам’ятайте, що під час сильного землетрусу електрика в місті відключається автоматично. Перевірте, чи немає пошкоджень газо – і водопровідних мереж. Усуньте несправність або вимкніть мережі. Не користуйтеся відкритим вогнем. Спускаючись сходами, будьте обережні, переконайтеся в їхній міцності.

Не підходьте до зруйнованих будинків, не входьте в них. Будьте готові до сильних повторних поштовхів, оскільки найбільш небезпечними є перші дві-три години після землетрусу. Не входьте в будівлі без крайньої потреби. Не вигадуйте і не поширюйте ніяких чуток про можливі повторні поштовхи. Користуйтеся офіційними відомостями.

Якщо ви опинилися в завалі

Дихайте глибоко, не дозволяйте страхові перемогти себе і занепасти духом. Треба спробувати вижити будь-якою ціною. Спокійно оцініть обставини й з’ясуйте, що є в них позитивного (відсутність ран, свобода дій, надходження свіжого повітря). По можливості надайте собі першу медичну допомогу.

Вірте, що допомога надійде обов’язково. Голосом і стуком привертайте увагу людей. Не запалюйте сірники, запальнички, свічки, бережіть кисень. Воду з бачка унітазу можна пити, а труби й батареї можна використовувати для подачі сигналу.

Якщо єдиним шляхом виходу є вузький лаз, ви повинні протискуватися, притиснувши лікті до боків, штовхаючись ногами, як черепаха. Якщо є можливість, за допомогою підручних предметів (дошки, цегли тощо) закріпіть стелю від обвалення і чекайте на допомогу. Шукайте одяг і ковдри. Якщо вас придавило землею, спробуйте перевернутися на живіт, щоб послабити тиск на грудну клітку і черевну порожнину. Придавлені руки й ноги частіше розтирайте, масажуйте, відновлюючи кровообіг. При сильному почутті спраги й відсутності води покладіть в рот невеликий гладкий камінчик або обривок носової хусточки й смокчіть його.

Економте сили. Людина може обходитися без їжі більш ніж півмісяця.

Олександр   ПЕТРЕНКО.