Бюджет 2019 року як основа державних фінансів

На черговому пленарному засіданні 5 грудня законодавці обговорили у другому читанні проект закону «Про республіканський бюджет на 2019 рік» з урахуванням пропозицій Президента, Уряду і депутатів. Наступного тижня головний фінансовий документ розглядатиметься в третьому, остаточному, читанні, а потім його направлять на підпис Главі держави Вадиму Красносельському.

Усі суб’єкти законодавчої ініціативи активно працювали над головним фінансовим документом ПМР, у результаті до Верховної Ради надійшло понад 130 поправок і пропозицій. Зокрема, особливу увагу парламентарії приділили питанню закупівлі медичного обладнання. На ці заходи планується виділити кошти з Фонду капітальних вкладень у сумі 31 млн рублів. Як повідомив міністр охорони здоров’я Андрій Гуранда, необхідно придбати нові машини швидкої допомоги, оснащені кардіологічним обладнанням.

Позиція парламентаріїв полягає в раціональному витрачанні бюджетних коштів. «Необхідно здійснити інвентаризацію медичного обладнання, яке на сьогодні є в поліклініках і лікарнях, щоб знати, чого дійсно не вистачає. При цьому важливо враховувати потреби кожного населеного пункту», – зазначила заступник Голови Верховної Ради Галина Антюфєєва.

Депутати підтримали пропозицію про створення міжвідомчої робочої групи, яка повинна визначити першочерговість тієї чи іншої закупівлі, ефективність використання наявного устаткування.

Важливою частиною бюджету є соціальна допомога окремим категоріям громадян. У початковій редакції законопроекту Урядом було запропоновано виділити на поліпшення житлово-побутових умов по 10 тис. рублів удовам і батькам полеглих учасників бойових дій 1992 року. Стільки ж коштів пропонувалося виділити інвалідам-захисникам на ремонт автомобілів. Не применшуючи важливості цих витрат, депутати зійшлися на думці про необхідність індивідуального підходу. Як зазначив Голова Верховної Ради Олександр Щерба, у проекті бюджету вже передбачені джерела для їхньої реалізації: «Це не стільки фінансове питання, скільки питання ставлення держави до заслужених громадян республіки. Пріоритетом бюджетної політики ПМР є підвищення наступного року зарплат і пенсій на 7 %».

По завершенні пленарного засідання голова Комітету з економічної політики, бюджету і фінансів Олександр Коршунов в інтерв’ю журналістам прокоментував результати роботи над бюджетом у другому читанні: «Визначено джерела фінансування підвищення зарплат і пенсій. У другому читанні ми схвалили механізм реалізації цього завдання. Підвищення заробітних плат відбуватиметься шляхом збільшення посадового окладу.

Однією з важливих поправок до бюджету наступного року стало зобов’язання держави придбати житло для дітей-сиріт на вторинному ринку нерухомості з подальшою його передачею їм за договором соціального найму. На відповідну держпрограму Уряд запланував 8 млн рублів. Ці витрати передбачаються в бюджеті вперше за багато років», – пояснив народний обранець. Він також зазначив, що тарифи на комунальні послуги для населення наступного року залишаться без змін.

Микола   ЮРКЕВИЧ.
Фото ІА «Новости Приднестровья»