Що більше волонтериш, то щасливішим стаєш

Останніми роками в Придністров’ї бурхливо розвивається волонтерство. Цей процес безпосередньо пов’язаний із соціальними проблемами, у розв’язанні яких допомога волонтерів незамінна. Нині цей рух активно впроваджується в молодіжному середовищі.

Міжнародний день добровольців, проголошений рішенням Генеральної Асамблеї ООН 17 грудня 1985 року, відзначають 5 грудня на знак визнання важливої ролі добровольчих та інших організацій у соціальному й економічному розвитку суспільства.

Безкоштовну працю волонтерів використовують у різних галузях: у проведенні спортивних змагань, у лікарнях, вони допомагають в організації різноманітних заходів, соціально незахищеним верствам населення, а також у випадку стихійних лих і в інших сферах.

У Придністров’ї волонтерську діяльність розпочали з реалізації чудового проекту «Планета Дітей» у 2005 році, в якому широко використовувалася праця волонтерів. Функціонують організації добровільних помічників і нині: некомерційне партнерство «Соціальної допомоги» «Допоможемо разом ПМР», волонтерський рух «Добрі серця ПМР», FIDO – допомога тваринам у м. Рибниці та інші.

У Москві з 2 по 5 грудня відбувся Міжнародний форум добровольців, у якому взяли участь 15 тисяч волонтерів зі 120 країн світу, у тому числі й з нашої держави. Групу з Придністров’я представляли фахівці апарату партії «Оновлення», активісти руху «Молодіжне Оновлення», а також представники організації «Допоможемо разом».

У численних дискусіях, зустрічах із представниками органів влади, неурядових організацій, майстер-класах, інтелектуальних іграх, культурних заходах придністровці взяли найактивнішу участь. Учасники форуму відвідали соціальні установи, некомерційні об’єднання та благодійні фонди, де ознайомилися з особливостями соціального, лікарняного, екологічного, медичного, подієвого волонтерства та водночас надавали посильну допомогу там, де це необхідно. Ця програма вже стала традиційною для великих заходів Року добровольця в Росії. Волонтер Олександр Толоченко розповів, як чудово все було організовано, вдалося завести нові знайомства, з’явилися друзі й навіть партнери, з якими, наприклад, домовилися організувати в Придністров’ї групу волонтерів-медиків.

«Дуже приємно, що про Придністров’я знають, цікавляться, багато волонтерів уже обіцяли приїхати влітку до нас, щоб ближче познайомитися з нашою країною. Кожен день форуму був перетворений на своєрідний інтерактивний майданчик з культурною програмою, тренінгами й концертами. Нам пощастило зустрітися з відомими політичними діячами й артистами. Це був дуже цінний досвід», – зазначив Олександр Толоченко.

За даними дослідників Лондонської школи економіки, що більше ти волонтериш, то щасливішим стаєш. Звідси можна зробити ще один висновок: волонтерство корисне для кожної доброї та щирої людини.

Віра   МАКОВА.