Вища нагорода СКУ у Придністров’ї

З 25 по 27 листопада в столиці України Києві відбувся ХI Світовий Конґрес українців, в якому взяли участь понад 300 делегатів і гостей з 26 країн – представників численних організацій, що входять до складу цієї організації.

Світовий Конґрес Українців (СКУ) є міжнародною координаційною надбудовою українських громад у діаспорі, що представляє інтереси понад 20 мільйонів українців. Він має мережу складових організацій та зв’язків з українцями у 61 країні. Заснований у 1967 році, Конґрес був визнаний (2003) Економічною та соціальною радою Організації Об’єднаних Націй (ООН) як неурядова організація зі спеціальним консультативним статусом та у 2018 році набув статусу учасника міжнародної неурядової організації в Раді Європи.

Офіційне відкриття форуму відбулося 25 листопада в Національному спортивному комплексі «Олімпійський». У перший день роботи Конґресу учасники заслухали звіти керівних органів і складових організацій за 2013–2018 рр., вручали нагороди, обговорювали проблеми та перспективи розвитку українських громад у різних частинах світу: Східній та Західній Європі; Російській Федерації та Центральній Азії; Північній та Південній Америці; Австралії, Океанії, Азії та Африці. Другий день події делегати присвятили роботі в тематичних сесіях. Підсумком плідної роботи форуму стало обрання нового Президента та керівних органів СКУ на наступні чотири роки.

Євген Чолій, на той час ще чинний його президент, який відбув дві передбачені статутом каденції на цій посаді, вручив вищу нагороду організації – медаль святого Володимира Великого, Леонідові Ткачуку – голові товариства української культури «Вітчизна» м. Бендери, якого обрали до складу контрольної комісії Світового Конґресу українців.

Аліса   КОХАНОВА.