Джерело багатонаціональної культури

Чи замислювалися ви коли-небудь над питанням, чим відрізняється Придністров’я від інших держав? Несхожим на інші країни його, в першу чергу, робить тісне переплетення воєдино різних культур, мов і традицій.

Виходячи на вулицю, ми чуємо українську, болгарську, молдавську, російську, гагаузьку мови. На відміну від інших країн, це розмаїття існує в Придністров’ї не завдяки туристам, що сюди приїжджають, а багатонаціональному населенню, представники якого дружно та мирно віками живуть на нашій землі.

Розмаїтість культур породжує велику кількість свят і заходів, які щороку відбуваються в нашій республіці. Одним із них є конкурс «Джерело традицій», в якому учасники демонструють багатство своєї національної культури – духовної та матеріальної. Самодіяльні художні колективи представляють народні пісні, танці, демонструючи майстерність їхнього виконання, досліджують народні звичаї й традиції, відроджують і вивчають промисли та ремесла – показують свої роботи на виставках декоративно-прикладного мистецтва.

Минулого тижня в Бендерах відбувся перший відбірковий тур конкурсу «Джерело традицій». Учасниками заходу стали творчі колективи міста: народні хори, вокальні та інструментальні ансамблі, а також учні та викладачі освітніх закладів. Усі вони змагалися між собою за право представляти місто на республіканському етапі конкурсу.

Зберегти традиції та культуру різних народів Придністров’я, розповісти про них іншим та показати, що в нашій республіці поважають людей будь-якої національності – є головною метою конкурсу. Саме тому деякі колективи вже багато років поспіль беруть у ньому участь. Одним із них є хор «Червона калина», який виконує пісні українською мовою. Цього разу народний колектив представив різдвяні колядки – обряд українського вертепу.

«Ми зібралися на відбірковому етапі фестивалю «Джерело традицій» для того, щоб продемонструвати наші українські звичаї та обряди. Наш колектив показуватиме різдвяні колядки та вірші, які ми дуже любимо та зберігаємо. Саме з колядок понад 30 років тому наш хор «Червона калина» і розпочав свою діяльність: ми відтворювали обряд різдвяних привітань у Бендерах, – зазначила керівник народного хору «Червона калина» Людмила Палій. – Вже багато років поспіль ми з задоволенням виконуємо українські пісні, бо в них – душа народу. Пісня, взагалі, є сполучною ланкою між поколіннями, між віками».

«Джерело традицій» протягом двох тижнів крокуватиме республікою й визначатиме найкращі народні колективи Придністров’я. Завершальний республіканський етап конкурсу відбудеться в столиці 8 грудня.

Марія   ЛУНІНА.