Збираємо «Золоту колекцію кращих місць Придністров’я»

У Дубоссарській держадміністрації розробили проект розвитку культурно-рекреаційної й туристичної інфраструктури міста. Таке завдання перед органами влади міст і районів республіки поставив Президент нашої країни Вадим Красносельський. Головна мета таких заходів – створення комфортних умов для життя та відпочинку придністровців.

У Дубоссарах нові паркові зони з’являться в трьох мікрорайонах міста і одна – у селищі Дзержинське. З проектами майбутніх змін глава Дубоссарської держадміністрації ознайомив Президента, який підкреслив, що наступного року велика увага приділятиметься спорудженню спортивних майданчиків та озелененню місць відпочинку. У Дубоссарах ухвалено рішення про реконструкцію одного з найулюбленіших скверів міста – парка Енергетиків. За радянських часів там розташовувався комплекс дитячих атракціонів, каруселей та гойдалок. У 80-ті роки, на жаль, цих розважальних конструкцій не стало – їх демонтували через зношеність. Майже три десятиліття парк залишався поза увагою муніципальної влади. Лише кілька років тому тут знову почали організовувати культурно-масові заходи й на сьогодні вже є певні плани щодо реконструкції та упорядкування.

За словами заступника глави Дубоссарської держадміністрації Євгена Дабіжі, парк Енергетиків, розташований біля гідроелектростанції, після реконструкції він стане улюбленим місцем відпочинку городян і гостей міста. «Ми намагатимемося створити умови для цікавого і приємного відпочинку, встановимо кілька спортивних, дитячих ігрових майданчиків для малят різного віку і дорослих. Побудуємо літню сцену, амфітеатр, кафе. Щоб, дійсно, цей осередок відповідав статусу Парка культури та відпочинку», – зазначив Євген Дабіжа.

У 2013 році в цьому сквері на честь 220-ліття розміну послів Росії та Туреччини, яке відбулося на цій території кілька століть тому, в парку Енергетиків було відкрито пам’ятний знак, який на сьогодні є історичною спадщиною для дубоссарців. Не менш важливим за значенням є у районі сквер на честь відомого земляка Миколи Скліфосовського. Провідний хірург, науковець, професор народився в селищі Дзержинське 6 квітня 1836 року. Кілька років тому його ім’ям назвали парк, розташований на Батьківщині видатної особистості. Тут планують встановити йому пам’ятник, а на території скверу провести реконструкцію, щоб він став місцем культури та відпочинку для жителів селища і гостей Дубоссарського району.

У рамках проекту концепції розвитку культурно-дозвільної й туристичної інфраструктури міста, в Дубоссарах будуть закладені ще два парки – біля автостанції й дитячого оздоровчого табору. Тут будуть рости нові види зелених насаджень, відпочивальників і туристів приймуть зони відпочинку для всієї сім’ї, роледром та майданчики для занять воркаутом.

Надія   ІВАНОВА.