Де тепло, там і добро

Осінь цього року довго балувала нас майже літнім сонечком. Поступово вона увійшла у свої права, і всіх порадував той факт, що опалювальний сезон у республіці розпочався вчасно – 15 жовтня.

Цій події передувала велика робота з ремонту і підготовки тепломереж співробітниками ДУП «Тирастеплоенерго». Осінньо-зимовий сезон для них – найвідповідальніший і нелегкий період діяльності.

У квартирах жителів міста енергетиків тепер тепло, з кранів тече гаряча вода. Керівництво і колектив підприємства зуміли в досить короткі терміни налагодити робочий процес. Нагадаємо, Дністровська дільниця була заснована всього півтора року тому (раніше теплові мережі міста перебували в зоні відповідальності ЗАТ «Молдавська ДРЕС»). Особливу увагу довелося приділити Незавертайлівському трубопроводу, який, на відміну від міської мережі, вимагав термінового і серйозного ремонту. Теплова мережа зі 106 сільських будинків формувалася без серйозного плану, експлуатувалася багато років поспіль абияк, адже обслуговували її селяни самостійно. У 2018 році тут замінили близько 300 м труб. Упорядкування цієї ділянки триватиме й надалі.

Організація виконує роботи з капітального і поточного ремонту трубопроводів міста енергетиків. Між МУП «ЖЕУК м. Дністровськ», на балансі якого перебуває весь житловий фонд, і ДУП «Тирастеплоенерго» був укладений договір про спільну реалізацію адресної програми, згідно з якою комунальна служба міста забезпечує ремонтників необхідними матеріалами, а ті, у свою чергу, виконують заміну найбільш зношеного підвального обладнання.

В. о. начальника Дністровської дільниці теплового підприємства Анатолій Рожко звернув увагу на низку проблем, які створюють безпосередньо самі користувачі послуг, тобто жителі міста. Перед початком опалювального сезону частішають звернення громадян щодо заміни опалювальних приладів. Проблема, яку можна було вирішити влітку, створює додаткові труднощі для відповідних фахівців і обертається незручностями для сусідів. Інколи через це доводиться відключати опалення всього під’їзду на добу, а то й більше. До того ж, у місті «завелися умільці», які, проникаючи в підвал, самостійно, без дозволу, врізають тепло у свої квартири, відбираючи таким чином його у решти мешканців. Дехто примудряється встановити опалювальні прилади на балконі, порушуючи при цьому внутрішньобудинкову схему подачі води. Це також призводить до дисбалансу всієї центральної опалювальної системи.

До штату Дністровської дільниці введено службу обліку та реалізації теплової енергії. Вона якраз і виявляє такі незаконні дії, усуває їх, а порушники платять штрафи. Ще одна біда – неплатники. З найбільш злісних із них комунальникам доводиться стягувати оплату через суд. Не розуміють вони, що набагато продуктивніше, а ще порядно і чесно, вчасно оплачувати тепло.

Блага цивілізації давно стали звичною частиною нашого побуту, але, щоб вони були й надалі гарантовані, їх потрібно берегти й цінувати, адже за ними – солідні витрати спеціальних засобів і матеріалів, техніка й праця сотень людей, які піклуються про те, щоб нам було затишно, коли за вікнами осіння негода і зимові холоди. Невипадково народна мудрість навчає: «Де тепло, там і добро».

Лара   ЧАЙКА.