Нові туристичні досягнення у ПМР

У Туристичному інформаційному центрі (ТІЦ) підбили підсумки проекту «Нарощування потенціалу для створення високоефективної системи обслуговування в ТІЦ», а також презентували сайт «Відвідайте Придністров’я».

Минулого року на базі некомерційної організації «Агентство регіонального розвитку» своє функціонування розпочав ТІЦ. За словами голови агентства Тетяни Яськової, для зацікавлення туристів організовуються бізнес-зустрічі для місцевих та іноземних туроператорів. «Ділова зустріч з представниками спорткомплексу «Шериф» дала свої плоди: тепер туристи й жителі Придністров’я можуть відчути себе футболістами й прожити один день, як справжні спортсмени».

Фахівці центру висловили свої пропозиції керівництву Бендерської фортеці щодо напрямків розвитку туристичних послуг, а також використання соціальних мереж. «З адміністрацією фортеці це була перша серйозна зустріч, на якій ми намагалися по-новому представити екскурсійні пропозиції й налагодити партнерські відносини», – зазначила голова агентства. За словами старшого наукового співробітника Бендерської фортеці Олександра Булгакова, в результаті цих переговорів було підписано 7 постійних договорів про партнерство з турфірмами.

У Дубоссарах туроператори зацікавилися підприємством «Букет Молдавії». Тепер із керівництвом цього об’єкту налагоджуватиметься взаємодія, щоб надалі туристи могли його відвідувати.

До інформаційних турів були також включені пасіка сім’ї Карамануци, яка кочує по Григоріопольскому та Слободзейському районах, і «Столовка СРСР», розташована в Бендерах. Нові туристичні об’єкти привертають увагу великої кількості туристів, приваблюють їх у нашу країну. За словами заступника голови Агентства регіонального розвитку ПМР Катерини Няга, з травня 2017 року до Центру звернулися 2,5 тисячі іноземців з 50 країн: Іспанії, Бразилії, Австралії, Чилі, Сінгапуру, Пакистану, Нової Зеландії, Індії, Мексики тощо. Найбільше туристів було з Німеччини, Польщі та Великобританії. Збільшився й час перебування іноземців у Придністров’ї: якщо у 2017 році тільки 17 % туристів мали дозвіл на перебування в ПМР більш ніж на добу, то у 2018-у – їх стало вже 28 %.

Головним досягненням агентства на сьогодні стало розроблення сайту «Відвідайте Придністров’я» російською та англійською мовами. Найближчим часом в інформаційному просторі з’явиться сайт, на якому розміщуватиметься вся необхідна інформація для туристів: правила в’їзду й перебування, адреси готелів, де можна зупинитися й харчуватися, а також, які місця варто відвідати. Інформація стосуватиметься не тільки столиці, а й усіх регіонів ПМР. Уже вийшов з друку путівник по Тирасполю, який допоможе туристам орієнтуватися під час подорожі. У ньому представлена детальна інформація про всі важливі об’єкти та визначні пам’ятки.

Цей проект реалізує некомерційна організація «Агентство регіонального розвитку Придністров’я» в рамках програми ПРООН за фінансової підтримки Європейського союзу.

Анастасія   КАЛІОН.