Проект завершився. Хай живе новий проект!

Завершується ще один рік з проектом «Купуй придністровське», ініціатором якого виступив Президент ПМР Вадим Красносельський, і до якого населення нашої республіки вже встигло звикнути. Логотип проекту можна побачити тепер, практично, повсюдно на полицях багатьох торгівельних майданчиків.

У Торгово-промисловій палаті було представлено його річні підсумки. Виступаючи перед присутніми, президент ТПП Юрій Ганін підкреслив: «Найголовніше завдання проекту – виховати у придністровців усвідомлене ставлення до придністровських товарів. Виробити розуміння того, що, купуючи придністровське, вони не просто купують товар. У такий спосіб вони допомагають підприємству, яке його виготовляє, підтримують вітчизняну економіку, вони допомагають самі собі в кінцевому підсумку».

Начальник Управління маркетингу і реклами ТПП Лусіне Ісраелян розповіла журналістам про дослідження, що велися протягом року під час проведення акції. Виявляється, що найбільшою популярністю у покупців продукції, представленої на ярмарках, користуються харчові товари. Непродовольчий сектор значно відстає. З пізнаванністю брендів ситуація зворотна. Виробників вітчизняних продуктів харчування знають мало, а бренди взуттєвиків і швейників досить відомі, хоч придністровці й купують їхні товари рідше, ніж місцеві овочі, наприклад.

Проте, поступово ситуація змінюється. За останній рік, згідно з даними маркетологів, приблизно в півтора рази підвищився попит на взуття та одяг вітчизняного виробництва. У ТПП пов’язують це з масштабною інформаційною кампанією, яка супроводжує проект. Тим часом, вона могла б бути більш ефективною, якби велася не тільки на ярмарках і через ЗМІ, а й на майданчиках торгових точок, вважає Юрій Ганін. Втім, деякі з рітейлерів (працівників роздрібної торгівлі) вже приєдналися до проекту.

Упродовж 2018 року в рамках проекту було організовано 8 виставок-ярмарків в усіх містах Придністров’я, дегустація продукції в Тирасполі, Бендерах, Григоріополі та 3 круглих столи. Виставки відвідали понад 25 тисяч осіб, що на п’ять тисяч більше, ніж у минулому році. Загальна виручка склала близько 2,6 млн рублів, а середній чек одного покупця – 223 рублі. Третина відвідувачів ярмарків відкрила для себе новий вид вітчизняної продукції чи виробника.

У кожній виставці-ярмарку в середньому брало участь по 75 підприємств, фірм, індивідуальних підприємців і селянсько-фермерських господарств.

Фахівці ТПП провели також опитування серед підприємств-учасників. Більшість із них підтвердила, що популярність їхніх товарів на внутрішньому ринку республіки зросла. У першу чергу, це стосується компаній малого і середнього бізнесу. А от «КВІНТ» і «Тиротекс», які у нас досить відомі та орієнтовані на експорт, вважають, що на ціну їхньої продукції впливають, у першу чергу, зовнішні фактори. Якщо ціна зростає, то нівелюється маркетинговий ефект від акції «Купуй придністровське!».

Також було підбито підсумки круглих столів, що відбувалися протягом року. На цих заходах обговорювалося, що потрібно придністровським компаніям, щоб вони впевненіше почувалися на внутрішньому ринку. Серед необхідних чинників учасники називали наявність дешевих кредитів, можливість доступу до полиць торговельних мереж та спрощення звітності.

А що в планах?

Проект триватиме ще два роки. Вже наступного 2019-го заплановано проведення 11 виставок, серед яких і тематичні. Не залишаться осторонь і митці: організатори мають намір залучити їх до проведення творчих конкурсів: фотографій, картин і малюнків, які розповідатимуть про місцевих виробників та їхні товари.

Уляна   БОНДАРЧУК.