На шляху позитивних змін

Останнім часом у Дністровській міській лікарні, в зоні відповідальності якої з 2005 року перебуває селище Первомайськ, а також села Незавертайлівка і Коротне, намітилися зміни на краще, про що свідчать перші кроки в реалізації Народної програми Вадима Красносельського, з якою він балотувався на посаду президента ПМР, та державної Програми капітальних вкладень.

Колись медичне обслуговування наймолодшого міста республіки здійснював один  лікар у пристосованому  вагончику. Згодом у Дністровську з’явилися поліклініка, лікарня і служба швидкої допомоги. Медицина розвивалася бурхливо, й пишатися, дійсно, було чим. Пізніше разом з усією країною лікарня пережила економічні труднощі та кризи. З багатьох об’єктивних причин припинило своє функціонування пологове відділення. Будівля лікарні занепала, обладнання не відповідало сучасним вимогам, колектив лихоманило.

Кілька років тому було відновлено реанімаційне відділення, а потім відремонтовано і фасад поліклініки. Нещодавно косметичний ремонт зроблено в дитячому відділенні поліклініки та в багатьох кабінетах.

У квітні 2018 року колектив лікарні очолив Анатолій Бєлоус. Родом він із українського міста Балти. Його шлях у професію починався в Одеському медичному училищі, а потім гартувався у медінституті. Нині він – лікар-невропатолог з величезним досвідом роботи у військовій та цивільній медицині. Анатолій Іванович побував у пеклі афганської військової операції, за що нагороджений орденом Червоної Зірки. Він працював у Тираспольському військовому госпіталі, був головним лікарем Слободзейської районної лікарні, очолював Станцію швидкої допомоги в Бендерах. За багаторічну і плідну працю в медицині ушанований орденом «Трудова слава». А. Бєлоус прийняв колектив, який, разом із персоналом трьох сільських амбулаторій, налічує 297 осіб. До структури установи належать п’ять відділень стаціонару на 110 ліжок, поліклініка на 250 відвідувань і відділення швидкої медичної допомоги. Досвідчений лікар і управлінець відразу визначив «больові точки» підпорядкованої йому установи, найгострішою з яких є брак професійних кадрів. На сьогодні практично закрите педіатричне відділення, тут працює тільки один дитячий лікар. Установа потребує кардіолога, ендокринолога, дерматовенеролога і терапевта. Відсутність спеціалістів знижує рівень і якість надання медичної допомоги. Пацієнти змушені звертатися по допомогу в медичні установи Тирасполя, що, природно, викликає їхню невдоволеність.

Слід відзначити й позитивні зрушення: нещодавно в колектив прийшли два лікарі: травматолог Роман Гороховський і хірург Олександр Гарабаджій, що сприяло зниженню навантаження на досвідченого доктора Віктора Міхая. У нього з’явилася можливість передавати свій багатющий досвід молоді.

Не менш гостро стоїть питання ремонту установи. Заміни вимагають застаріле сантехнічне обладнання, електропроводка і покрівля. «Частину проблем почав вирішувати мій попередник Олександр Донцу, – розповів головний лікар. – Роботу в цьому напрямку ми продовжуємо: зроблено косметичний ремонт у двох хірургічних перев’язувальних приміщеннях, у кабінеті флюорографії та фойє. За Програмою капітальних вкладень лікарня придбала сучасний рентгенівський апарат фірми «Сіменс», який покращить діагностику. Найближчим часом плануємо й капітальний ремонт рентген-кабінету з урахуванням потреб функціонування цифрової техніки. Нещодавно ми придбали гематологічний аналізатор. Чекаємо надходження нового автоклава. До лікарні вже надійшло 250 комплектів білизни, 50 функціональних ліжок і нових матраців, а також стільці, табурети та інші меблі. За цією ж Програмою ми розпочали ремонт амбулаторії в Первомайську. У 2019 році плануємо відновити дах на будівлях кількох відділень лікарні та здійснити косметичний ремонт двох сільських амбулаторій. У планах наступного року – надходження типової автомашини швидкої допомоги. Підбадьорює й те, що до проблем нашого медичного закладу з розумінням ставиться глава держадміністрації Дністровська Сергій Карюк. Він готовий надати відомче житло професіоналам, яких дуже потребує наша лікарня».

Зауважимо, що залучення кваліфікованих кадрів і закріплення їх за Дністровською лікарнею шляхом надання їм службового житла – це також один із пунктів передвиборчої Народної програми Президента ПМР.

Колектив Дністровської лікарні, на думку головного лікаря, має потенціал для розвитку та подолання труднощів. Тут багато досвідчених, грамотних, відданих своїй професії лікарів і медперсоналу. Проблеми в медичному закладі, звичайно, є, будуть також і нові. Важливо те, що вони поступово вирішуються, і лікарня перебуває на шляху позитивних змін.

 Лариса   НІКОЛАЄВА.