Незнання не звільняє від відповідальності

Фахівці Центру з профілактики й боротьби зі СНІДом та інфекційними захворюваннями 30 листопада здійснили соціальну акцію на території Придністровського держуніверситету. Кожен охочий мав можливість пройти безкоштовне й анонімне тестування на ВІЛ, а також отримати дотестове та післятестове консультування.

Акція – це частина заходів кампанії «Стосується навіть тих, кого не стосується!», яка проводиться під гаслом: «Знай свій ВІЛ-статус!». З неї розпочинається спілкування та робота з людьми, що потребують лікування, а також контроль за поширенням інфекції. Для здобуття більш серйозних успіхів необхідно, щоб кожна людина в профілактичних цілях проходила тестування, а в разі потреби – відразу почала приймати ліки.

«Близько половини ВІЛ-інфікованих, які проживають у республіці, не знають свого статусу, тому наше основне завдання – охопити обстеженням максимальну кількість населення і виявити тих інфікованих, які не знають про свій статус. Це робиться для того, щоб зберегти здоров’я і життя ВІЛ-інфікованих, а також запобігти подальшому розповсюдженню вірусу серед жителів республіки», – пояснив головний лікар Центру з профілактики й боротьби зі СНІДом та інфекційними захворюваннями Олександр Гончар.

Вся процедура тривала буквально кілька хвилин, поки медичний працівник брав кров із пальця та за допомогою експрес-тесту визначав результат. Якщо він виявиться позитивним, людині потрібно пройти ще й лабораторне обстеження.

Мобільний пункт тестування (біла машина з зображенням червоної стрічки), розташований у жвавому місці, дає можливість залучити до тестування якнайбільшу кількість людей.

Офіційно в республіці проживає близько трьох тисяч ВІЛ-інфікованих – це ті, хто стоїть на диспансерному обліку. Для невеликої території нашої республіки це серйозні цифри. Та вони куди вищі насправді, адже знають про свій статус далеко не всі. Нині, за оцінкою фахівців, ВІЛ – вже давно не вирок. Якщо своєчасно стати на облік і лікуватися, людина може вести повноцінне життя, навчатися, працювати, заводити сім’ю, народжувати та виховувати дітей.

Як підкреслює головний лікар Центру, акція спрямована на роз’яснення людям інформації, що на сьогодні ВІЛ-інфекція – це не смертельне захворювання. Воно вже, практично, переходить у звичайне хронічне, але вимагає дисципліни, акуратності й обов’язкового дотримання вимог лікаря, оскільки загрожує непередбачуваними й несподіваними наслідками. Отже, ваше здоров’я й ваше життя – у власних надійних руках!

Дарина   КУЛАКОВА.