Соціальне партнерство в дуальному навчанні

Дуальна освіта – форма підготовки кадрів, яка поєднує теоретичне навчання в організації професійної освіти з практичним – на виробництві.

Ті, хто родом із СРСР, прекрасно пам’ятають цю систему освіти. Її життєздатність підтвердив час. Нині, щоб забезпечити якісну підготовку кваліфікованих робітників і фахівців, до дуальної освіти звертається багато країн. Успішно зарекомендували себе пілотні проекти практико-орієнтованого навчання і в нашій республіці: підготовлено декілька груп швачок, які вже працюють на ЗАТ «Одема» – одному з крупніших підприємств галузі.

У Кам’янському політехнічному технікумі планується вже в новому році впровадити таку модель навчання сільськогосподарським професіям і спеціальностям. «Наш навчальний заклад має віковий досвід підготовки кадрів для аграрного комплексу. Він був створений ще до революції як сільськогосподарська школа, що готувала агрономів для крупних поміщицьких господарств. За радянських часів на її базі було організовано перший в СРСР радгосп-технікум, в якому підготовка кадрів базувалася на практичних заняттях у полях і садах, на виноградниках. У ХХІ столітті технікум почав готувати студентів за спеціальностями «Земельно-майнові відносини» і «Технічне обслуговування та ремонт автомобільного транспорту», робочою професією «Тракторист», – зазначила директор КПТ Наталія Михайловська в рамках презентації навчального закладу. – Спираючись на цей досвід, а також беручи до уваги вимоги ринку праці, ми готові відновити практико-орієнтоване навчання за професіями та спеціальностями сільськогосподарського напряму».

Працювати по-новому в КПТ планують з організації короткострокових курсів механізаторів. Здійснювати їхню підготовку будуть за дуальною системою, згідно з якою 30 % освітнього процесу відводиться на теоретичну підготовку, а 70 % – на практичні заняття, що відбуваються безпосередньо на виробництві. «Така співпраця навчального закладу з підприємствами республіки має ряд переваг, – пояснила заступник начальника Управління професійної освіти Міністерства просвіти Галина Пименова. – Підприємствам надається можливість підготувати кадри «під себе»: з тими знаннями й уміннями, які необхідні на даному виробничому процесі. Для тих, хто навчається, – це шанс адаптуватися до реальних виробничих умов і гарантія працевлаштування. А навчальні заклади за допомогою цієї системи вирішують одну з найактуальніших проблем – проведення практики на сучасному обладнанні, адже тепер у системі професійної освіти республіки існують певні труднощі щодо оновлення матеріально-технічної бази».

З урахуванням усіх цих чинників і виникла необхідність відродити соціальне партнерство між сферою освіти та реальним сектором економіки. Про те, як його налагодити, розмірковували за «круглим столом» представники Мінпросвіти, Мінсільгоспу, Кам’янського політеху, керівники району та місцеві сільгоспвиробники. Першим результатом зацікавленої дискусії стало створення робочої групи з упровадження на Кам’янщині практико-орієнтованого навчання. Розроблено проекти угод між політехнічним технікумом і провідними сільгосппідприємствами району про соціальне партнерство в дуальному навчанні професіям і спеціальностям, що актуальні нині для аграріїв.

Ніна   ПАНАЇДА.