Усе починається зі шкільного порога

З чого починається школа? Не буде помилкою, якщо хтось скаже, що будь-яка школа починається з директора – людини, діяльність якої схожа на режисера, що створює виставу, хоча сам не так часто з’являється на сцені.

Його роль завжди більш творча, ніж адміністративна. Його впевненість в успіхові заряджає оптимізмом, змушує повірити у свої сили. Багато слободзейців знають Олену Василівну Лисенко як чудового вчителя біології, принципового і грамотного наставника, директора школи. Її ім’я безпосередньо пов’язане з МОЗ «Слободзейська ЗОШ № 2».

З раннього дитинства Олена мріяла стати вчителем. Мрія її здійснилася по закінченні Тираспольського державного педагогічного інституту ім. Т. Г. Шевченка. І вона стала не просто вчителем, а педагогом, який постійно вдосконалює свою професійну майстерність. Її люблять діти, поважають учителі й батьки. Попри зайнятість, наш директор люб’язно погодилася розповісти про себе. Ось про що ми дізналися.

Закінчила Слободзейську ЗОШ № 2, в якій нині працює. Вона характеризує себе турботливою й небайдужою людиною, оскільки її хвилює все, що відбувається навколо. Найважливішим своїм обов’язком вважає піклування про свою сім’ю та дітей. Директор зазначає, що її дочки виросли хорошими людьми, здобули освіту й обрали роботу до душі.

На запитання про труднощі в житті зауважила, що катастрофічних ситуацій у неї, на щастя, не траплялося, зате чесно зізналася, що в моменти розчарувань її покидає натхнення, тоді їй нічого не хочеться. Проте все минає, настає новий день, насичений новими силами, ентузіазмом, і знову хочеться жити, боротися, чогось досягати. На дозвіллі директор школи читає книги, газети, особливо захоплюється фаховою літературою з біології та медицини, полюбляє в’язати, шити, готувати, вирощувати квіти. Не терпить вона хамства і брехні. На її життєвому шляху зустрічалися здебільшого добрі люди, які вміють простягнути руку допомоги у важкій ситуації.

Олена Василівна мріє, щоб школа, учні, вчителі мали все необхідне для успішного навчання і виховання, а сама будівля була б красивою, затишною, теплою. Діти мають з радістю її відвідувати, із задоволенням і бажанням здобувати освіту. На запитання про те, чи вважає вона себе прикладом для наслідування, упевнено відповідає: «Ні, у кожної людини є свої недоліки, і у мене в тому числі, але я щодня намагаюся їх долати». Якби наші бажання просто втілювалися в життя, то Олена Василівна хотіла б «…володіти знаннями з медицини, управління персоналом, із крою та шиття, в’язання, конструювання будинків, знати різні мови, мати феноменальну пам’ять».

У важких ситуаціях директору допомагає її команда – педагогічний колектив, яким вона дорожить, поважає кожного щиро і чесно. Рецептом успіху в педагогічній діяльності вважає працю, багатоденну і копітку. Через 20 років бачить себе в оточенні онуків.

У Олени Василівни багато друзів, які можуть виручити у важку хвилину і підбадьорити. Робота сприяє знайомству з новими друзями. Якби мала можливість поговорити з президентом, торкнулася б такої важливої теми, як оснащення школи «від і до»: придбання музичної апаратури, обладнання для лабораторій, сучасного спортивного інвентаря.

З перших місяців на посаді директора Олени Лисенко школа почала перетворюватися, змінилася на краще. За минулі 5 років у навчальному закладі проведено 17 районних методичних семінарів із різних навчальних дисциплін, а шкільні команди щорічно перемагали на республіканському фестивалі «Юність. Творчість. Талант» у номінації «Вокал», у республіканському фестивалі «Ми цій пам’яті вірні», міжнародному конкурсі «Джерело», в огляді-конкурсі загонів ЮПП, ЮІДР, на конкурсах «Росія, Придністров’я, єдність» і «Міцна сім’я – міцні кордони Придністров’я». Учні школи посідають призові місця в учнівському науково-дослідному товаристві та щорічно домагаються не менше десятка призових місць у районній предметній олімпіаді.

Упродовж 42 років наполегливої праці (7 на посаді директора і 35 років – учителя біології) в Олени Василівни були злети й падіння, радощі, перемоги й невдачі… Для керівника школи це постійна і цілеспрямована робота з виховання дітей, самовдосконалення і формування єдиного освітнього простору. Без зайвого перебільшення можна сказати, що школа для неї – це життя, покликання і радість. Керований нею педагогічний колектив виріс у дружну і згуртовану команду, здатну розв’язувати будь-які питання з навчання і виховання молодого покоління.

Кожен ранок О. Лисенко починається зі шкільного порога, де вона обов’язково зустрічає всіх дітей, когось із них похвалить, обійме, когось пожурить, а комусь дасть мудру пораду. А потім із головою занурюється в купу різних управлінських справ, більшість яких вимагають негайного розв’язання.

Вона не боїться впроваджувати в навчально-виховний процес передові педагогічні технології, але при цьому намагається, щоб кращі традиції школи обов’язково зберігалися.

Олена Василівна – керівник I кваліфікаційної категорії, має звання «Відмінник народної освіти». 24 листопада О. В. Лисенко відзначила свій день народження. Ми вітаємо її й бажаємо здоров’я, щастя і творчого натхнення.

Олександр   ШАПОВАЛОВ, член гуртка «Юний журналіст»;
Сніжана   ГОНЧАР, вчителька російської мови та літератури I кваліфікаційної категорії МОЗ «Слободзейська ЗОШ № 2».