Реальна увага і турбота з боку суспільства і держави

Дубоссарці підбили попередні підсумки Року рівних можливостей. Уперше за останній час він виявився багатим на події, спрямовані на підтримку громадян з особливими потребами.

У Дубоссарах було створено Клуб рівних можливостей, до складу якого увійшли люди з обмеженими потребами життєдіяльності та волонтери, які допомагали їм брати участь у чисельних культурних і розважальних заходах, благодійних акціях, концертах, екскурсіях і фестивалях. У нашому районі мешкає майже 2 000 людей з інвалідністю, з них 117 дітей з особливими можливостями здоров’я. Цього року вони реально відчули увагу і турботу з боку суспільства та держави.

Створення безбар’єрного середовища для людей з інвалідністю – це найперше, з чого розпочали представники органів влади. У місті триває переобладнання входів до установ та організацій, встановлюються пандуси й кнопки виклику.

«Цього року здійснено велику роботу. Завдяки допомозі всіх небайдужих людей, у місті проведено благодійну акцію «Подаруй новорічне чудо Єгору». На зібрані кошти хлопцеві успішно зроблено операцію, й він зміг повернутися до звичного життя. Усі разом ми озеленяли наше місто, провели міжнародний фестиваль для дітей з обмеженими можливостями здоров’я «Цветик-семицветик», у якому взяли участь 180 юних придністровців», – зазначила заступник глави держадміністрації Дубоссарського району з соціальних питань Наталія Кравець. Вона підкреслила, що на цьому спільна діяльність і турбота не припиняється. Заступник глави подякувала всім, хто допомагав, ділився теплотою своєї душі у проведенні всіх заходів. За її словами, в Дубоссарах активізувався рух волонтерів, які завжди були поруч з організаторами, допомагали абсолютно в усьому.

Крім цікавих екскурсій та подорожей, діти з особливими можливостями здоров’я навчалися театрального мистецтва, вони вже знайшли прихильників своєї творчості. За рік вихованці Центру соціально-психологічної реабілітації підготували три театралізовані постановки відомих казок на новий лад. Одна з них перемогла на конкурсі республіканського рівня «Світ очима молодих» і була відзначена «Призом глядацьких симпатій».

Проте найголовнішим досягненням Року рівних можливостей у Дубоссарах вважають початок будівництва нової споруди для Центру реабілітації дітей з особливими потребами життєдіяльності, який відвідують вихованці не тільки нашого району, а також і Григоріопольського. Такий крок став можливим завдяки реалізації держпрограми Фонду капітальних вкладень.

«Ми мріємо щодня про нього. Для нас це дуже важливо, і ми вдячні керівництву республіки за те, що цього року стільки уваги приділялося людям з обмеженими можливостями здоров’я. Для нас Центр реабілітації – це дім, стабільність і майбутнє наших дітей», – зазначила його директор Світлана Завтур.

Надія   ПАЄРЄЛІ.