Інклюзивний концерт у Палаці Республіки

Республіканський благодійний фонд «Даруй добро» виступив ініціатором інклюзивного концерту «Кораблик надії», що відбувся в Палаці Республіки 5 грудня. Подія була організована для вихованців установ, підпорядкованих Міністерству соціального захисту та праці в рамках відзначення Міжнародного дня інвалідів.

Щоб привернути увагу громадськості до проблем людей з обмеженими можливостями, Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй 14 жовтня 1992 року проголосила Міжнародний день інвалідів. Щорічно 3 грудня дата відзначається заходами, спрямованими на подальшу інтеграцію інвалідів у життя суспільства.

До початку концертної програми учасники та гості ознайомилися з виставкою декоративно-прикладного мистецтва. Одним із найпопулярніших видів народної творчості є вишивка. Голка з яскравою ниткою дарує гарний настрій, задоволення жінкам і дітям, які залюбки проводять свій вільний час за створенням шедеврів. Прикрасили виставку й чудові картини з бісеру, портрети вишиті хрестиком, вироби з паперу, серветок, дерева. Мешканка ДУ «Бендерський психоневрологічний будинок-інтернат» Тетяна Бабаришка в’яже теплі рукавиці, шарфи, шапки. «Це дуже зосереджена робота, на жаль, зір гіршає, але я майже інтуїтивно рухаю гачком. Також я роблю дерева й букети із серветок, ними добре прикрашати інтер’єр, а маленькими квіточками можна, навіть, оздобити одяг», – розповіла жінка.

Великий інтерес у дітей викликало незвичайне малювання на «піску», але замість піску була манка. На спеціальному обладнані, яке «грає» різнокольоровим промінням, лежить так званий пісок, і діти на ньому малюють руками. «Коли торкаєшся піску, вогники змінюють свій колір, приємно, що вони не дуже яскраві, а заспокійливі», – зазначила учениця ДОЗ «Спеціальна (корекційна) загальноосвітня школа-інтернат I-II, V видів» Світлана Литвинова.

Особливо раділи діти, коли побачили казкових героїв: стареньку Шапокляк, Буратіно, Бабу-ягу, Зайчика-побігайчика. Вони разом із дітьми водили хороводи, розглядали експонати виставки, фотографувалися на пам’ять.

Підтримати людей з особливими потребами приїхала відома молдавська співачка Джета Бурлаку. Вона проводила сеанси кантотерапії (лікування вокалом) для дорослих, виступаючи перед публікою зі спеціальною програмою. Тепер Джета організовує подібний захід саме для дітей. «Я хочу просто підтримати людей, у яких є проблеми зі здоров’ям. Я розумію, як це важко, тому вже за тиждень буду виступати для дітей з новорічним концертом. Сподіваюсь, що моя музика лікує душевні рани», – наголосила співачка.

Відкрила концертну програму група «Незабудка» ДУ «Республіканський реабілітаційний центр для дітей-інвалідів м. Бендери» надзвичайно щирою піснею про дитинство. У свою чергу, учні ДУ «Республіканський реабілітаційний центр для дітей інвалідів» здивували зворушливим танцем у виконанні хлопчика-візочника. Свої музичні й танцювальні номери вихованцям корекційних шкіл подарували талановиті хлопчики та дівчата з Палацу дитячо-юнацької творчості.

«Цей концерт інклюзивний, тобто вихованці звичайних загальноосвітніх шкіл виступають на одній сцені з дітьми з обмеженими можливостями. Цього року ми запросили учнів молодшої школи, щоб виховувати у них досвід спілкування й толерантного ставлення до людей з особливими потребами – у майбутньому вони подорослішають, і ми хочемо, щоб вони залишалися щирими й чуйними, як тепер. Курсанти ДОЗ ВПО «Військовий інститут Міністерства оборони ПМР ім. генерал-лейтенанта О. І. Лебедя» вперше на нашому заході, вони допомагають людям з обмеженими можливостями переміщатися, за що ми їм дуже вдячні. Організатори продумали все таким чином, щоб кожній дитині було цікаво і зручно. У кожного є свої здібності й обмеження, але ми абсолютно однакові у своїх прагненнях, мріях, цілях і бажаннях», – пояснила директор Республіканського благодійного фонду «Даруй добро» Світлана Привалова.

Традиційно вихованці корекційних установ дарують волонтерам – своїм чуйним добровільним помічникам – студентам, учням шкіл, курсантам і гостям паперові кораблики з написаними на них заповітними мріями та побажаннями. У відповідь діти одержують кольорові повітряні кульки. Паперові кораблики, сповнені надії, віри й любові, після завершення концерту попливли Дністром у казкову країну Мрій. Сподіваємось, що вони обов’язково здійсняться!

Софія   МОСКАЛЬОВА.