І знов лунають «Фанфари Дністра»

Духова музика, диксиленди, обробки фольклорних мелодій – усе це і не тільки можна було почути 23 листопада у великому залі Палацу Республіки. Міжнародний фестиваль «Фанфари Дністра» уже вшосте зібрав у Тирасполі шанувальників джазових композицій.

Справжнім подарунком для знавців і любителів цього виду музичного мистецтва стали мелодії Джорджа Гершвіна («Колискова Клари»), Юрія Батуєва («Марафон»), попурі з музичних творів до кінострічок композитора Енніо Морріконе та класичні мелодії в обробці для духових інструментів. Усі оплески залу зібрав колектив «Valentin Luchianov» молдавського села Заїм з композицією «The Final Countdown», яка завершувала джазове свято.

«Фанфари Дністра» – це особливий концерт, у якому беруть участь лише духові оркестри. Гра на духових інструментах вимагає надзвичайної злагодженості всього колективу музикантів.

Фестиваль присвячено заслуженому діячеві мистецтв Придністров’я, військовому диригенту Юрію Батуєву, який віддав понад 25 років педагогічній діяльності та вихованню молодих і талановитих придністровських музикантів. Своїм учням він запам’ятався, як строгий, але успішний учитель з невичерпним життєлюбством і добротою.

«Ми акцентували увагу на ансамблях, квартетах, брас-квінтетах, диксилендах, а цього року навіть на оркестрах і таких духових та джазових колективах, які викликають найбільший інтерес у публіки. Не так часто можна почути й побачити на одній сцені ансамблі духових інструментів», – зазначив художній керівник Придністровського державного квінтету «Ліберті» Дмитро Шеремет.

Цього року глядачі оцінювали мистецтво представників усіх ступенів музичної освіти: музичної школи, ліцею й навіть викладачів вишів. На одній сцені виступали: біг-бенд «Піраміда» (Кишинівський ліцей-інтернат ім. С. Рахманінова), колектив «Valentin Luchianov» (с. Заїм, РМ), ансамбль «Сперанца» (с. Копанка) та засновник фестивалю – придністровський колектив «Ліберті». Уперше взяв участь у фестивалі такого рівня дитячий оркестр «Kids Band» Тираспольської школи-комплексу № 12.

Професіоналів і початківців зал зустрічав і проводжав бурхливими оплесками. Крім інструментальної музики, на фестивалі були представлені вокальні та танцювальні номери. Голосом вечора стала переможниця конкурсу «Відкриття-2018» Тетяна Карагяур, а колектив «Valentin Luchianov» привіз із собою танцювальну команду підтримки.

Як зазначила керівник Держслужби з культури та історичної спадщини Марія Кирмиз, фестиваль – це данина пам’яті, наступність і продовження музичних традицій, закладених талановитими  музикантами Придністров’я.

Щорічно неординарна музична подія збирає на своїй сцені три покоління музикантів: викладачів, молодих знаменитих виконавців та учнів профільних шкіл. Для усіх них це шанс показати свої найкращі вміння й таланти глядачеві, обмінятися досвідом і пізнати щось нове.

З кожним роком організатори заходу змінюють його формат і розширюють географію учасників.

Нагороди та спеціальні дипломи Міжнародного фестивалю «Фанфари Дністра» дісталися кращим виконавцям.

Дар’я   ІЗЮМСЬКА.