Стіни й мости

Тираспольська дитяча художня школа імені О. Фойницького відзначила 59-у річницю свого заснування персональною виставкою фотографій Віктора Громова «Стіни й мости».

Концепція фотовиставки, її філософський підтекст полягає в тому, що «стіни» розділяють і віддаляють людей одне від одного, не дають їм дійти злагоди та взаєморозуміння, й тільки «мости» можуть їх возз’єднати, усунути всі бар’єри, перестороги та розбіжності між ними.

Представлені роботи створювалися автором, випускником школи, протягом 5 років у різних містах і місцях. Любов до фотографії, можливість «зупинити мить» й відобразити її у своїх творах, природа людського буття надихнули його втілити свою філософську ідею. Зазначимо, що йому вдалося це зробити.

Віктор Громов вважає себе саме фотографом, а не фотохудожником, тому що у своїх знімках він зафіксовує один неповторний момент, не вибудовуючи довго композицію кадру й не створюючи постановку, на відміну від фотохудожників. Можливо, тому кожна фотографія захоплює й змушує пильніше в неї вдивлятися.

«У своїх роботах я показав не тільки Тирасполь, Придністров’я, а й деякі складові нашого побуту в інших містах: у Москві, в Санкт-Петербурзі, в Одесі, в Білгороді-Дністровському, а також у селах. На фотографіях можна побачити повсякденні справи людей з їхніми радощами й живим інтересом до життя.

Я вирішив присвятити виставку річниці заснування художньої школи, тому що дуже вдячний їй та її викладачам», – повідомив майстер.

На відкритті заходу директор школи Марія Маріян привітала колег, учнів і випускників з днем народження школи й зазначила, що Віктор Громов – випускник 1975 року. Вона привітала фотографа з чудовою подією у його творчості, подякувала за подарунок школі та побажала йому подальших творчих успіхів.

«Через незвичайну загадкову назву виставки було складно уявити її спрямування. Несподівано бачити багато портретів людей з яскравим виразом емоцій на обличчі. Після перегляду виставки можна зрозуміти, що в назві маються на увазі «мости», які об’єднують людей. Сподобалася фотографія «Справа смаку – 2», а також пейзажі й роботи з використанням геометричних елементів», – розповів Андрій Павленко, кореспондент газети «Приднестровье».

«Дивовижна якість зображень, на яких зафіксовані цікаві нестандартні моменти. Це не постановочні фотографії – тим вони й цікаві», – зазначила журналіст Олена Мандражи, яка теж завітала на захід.

Серед відвідувачів привернули увагу дві жіночі постаті – мати з донькою, Галина та Ганна. «Я вперше на фотовиставці, й вона мене приємно вразила. Відчуваю захват і якусь дитячу радість! Деякі фотографії дуже схожі на картини – мене це здивувало», – захоплювалася Галина. Ганна була не менш вражена: «Мені дуже сподобалася виставка, фотографії незвичайно красиві».

Катерина   КАЛИНОВСЬКА.