«Джерело традицій» об’єднує таланти

Ніщо так не об’єднує людей, як любов до культури свого народу та бажання підтримувати традиції, пронести їх через віки.  Саме тому в усіх містах нашої республіки відбувається безліч фестивалів, спрямованих на збереження національної спадщини. Одним із традиційних заходів, який зустрічає республіка кожні два роки, є IV Республіканський огляд-конкурс звичаїв та обрядів народів, що проживають на території Придністров’я, «Джерело традицій».

Яскраві костюми, національні прикраси, голосні веселі пісні та дружні хороводи – таким став фінал конкурсу минулого тижня в столиці. Участь у ньому взяли 15 кращих народних колективів Придністров’я, які перемогли у відбірковому турі, захистивши своє право на фінал. Восьмого грудня на сцені міського Палацу культури вони демонстрували обряди українського, російського, молдавського та болгарського народів.

«З огляду на багатонаціональність нашої держави, ми з вами – найбагатша держава. Бажаю вам передати всі традиції та звичаї, які ви демонструватимете, з історичною вірогідністю, тому що тільки це може передаватись у спадок наступним поколінням», – зазначила начальник Державної служби з культури та історичної спадщини Марія Кирмиз, наставляючи колективи на перемогу.

Історична достовірність, до речі, стала головним критерієм, за яким журі обирали переможця. Крім цього, оцінювалися виступи за видовищністю й артистизмом учасників. Важливо, що вік конкурсантів вирішили не обмежувати, адже участь у таких заходах сприяє розвиткові й поширенню народного мистецтва в Придністров’ї та викликає зацікавленість до історії своєї батьківщини.

«У наш колектив ми завжди намагаємося залучити різні вікові групи, навіть наймолодших, тому що любов до рідної культури потрібно розвивати у дітей з раннього віку, щоб вони розуміли та зберігали традиції поколінь, змогли їх передати своїм дітям. У цьому конкурсі ми виступили колективом, до складу якого увійшли як діти, так і старожили нашого села», – розповіла Людмила Бахчеван, керівник народного танцювального колективу «Другари», який продемонстрував на конкурсі традиції болгарського народу.

Тематичний репертуар для виступу за умовами конкурсу кожен колектив підбирав сам, завдяки чому учасники мали можливість представити журі давні обряди, нагадати про них, адже багато народних звичаїв і традицій із часом «губляться» в пам’яті народній. Відновити та зберегти ці обряди для наступних поколінь народні ансамблі вважають своїм обов’язком.

Для багатьох колективів виступ у цьому конкурсі став уже традиційним. Одним із незмінних учасників є народний ансамбль української пісні «Хуторянка», який, виступаючи в цьому конкурсі, демонструє культуру свого народу вже втретє.  Як зазначають деякі його учасники, найцікавішим етапом є підготовка до виступу, вибір обряду, постановка номера, пошук необхідних костюмів, предметів побуту та прикрас.

«До конкурсу готувалися дуже серйозно, було багато репетицій, але на кожну йшли з задоволенням і великим інтересом. Ми дуже щасливі, що взяли участь у цьому заході, – зазначила учасниця народного ансамблю української пісні «Хуторянка» Ірина Каспар. – Кожен учасник нашого колективу додав у цей виступ щось своє. Усі номери потрібно було збирати частинами: підбирати не тільки відповідні пісні й танці, а і предмети для оформлення обряду. Деякі речі ми відшукали у себе вдома (вони залишилися у нас ще від батьків, бабусь і дідусів). Таким чином ми домагалися історичної достовірності, а члени журі змогли побачити предмети, якими користувалися в побуті наші предки. На мій погляд, це дуже важливо і до того ж надзвичайно цікаво».

Ще однією номінацією конкурсу стала виставка декоративно-прикладного мистецтва. «Джерело» об’єднало майстрів народної художньої самодіяльності з усієї республіки. Вони представили на огляд свої роботи різних напрямків мистецтва: різьби по дереву, народних промислів, виготовлення національного костюма, обробки металу, ткацтва, в’язання, вишивки тощо. Показати свої вміння та любов до національної культури, а також побачити нові вироби, які навчилися виготовляти умільці за кілька років від минулого конкурсу, як зазначають вони самі, є головною метою учасників у фінальному турі.

«Оскільки Тирасполь є організатором цьогорічного конкурсу, дуже хочеться показати себе гідно, на високому рівні. На нашій виставці представлені роботи з тканини, пряжі, різних природних матеріалів. Беремо участь із великим задоволенням, тому що це шанс показати нашу майстерність, а також ознайомитися з творчістю колективів республіки. На цьому заході показують все найкраще», – повідомила Тетяна Ангелуша, представник Тираспольського Будинку народних традицій та ремесел.

Загальна тематика представлених робіт – це зображення традицій придністровського народу, але сюжети для композицій кожен учасник міг обрати самостійно. Так, у холі міського Палацу культури розгорнулися хороводи з ляльок, предмети обрядів зустрічі зими, а також були виставлені окремі роботи, виконані в народному стилі. Таку «живу» виставку підготувала учасниця конкурсу Ольга Трусова, яка, на погляд журі, підготувала роботи в стилі традиційної народної ляльки.

«У нашій виставці представлено хоровод народних ляльок, яких існує понад 90 видів, і кожна має свої особливості виготовлення, – розповідає Ольга Трусова. – Кожна лялька робиться з певною метою, має свою назву. Для конкурсу ми підготували ляльку для рукодільниць, а зветься вона Параскева П’ятниця, є Десятиручка, яка допомагає в роботі, Веснянка, що символізує жіночу красу, Кубишка-Травниця – для збереження здоров’я (вона заповнена духмяними травами). Ще у нас є маленька лялька Подорожниця, яку зазвичай беруть із собою в дорогу, щоб вона допомагала та оберігала. Також ми вирішили показати й обрядових ляльок, наприклад, Козу. З нею на Святки ходять і колядують. Кожна лялька має певне значення й оберігає свого господаря».

Багато композицій на виставці було пов’язано з новорічною тематикою. Майстрам вдалося показати особливості зустрічі цього свята кожним народом Придністров’я через прикраси, декоративні вироби та одяг, характерний для певної культури.

За підсумками конкурсу, перемогу в номінації «Виставка декоративно-прикладного мистецтва» здобув зразковий колектив «Рукодільниця» Первомайського Будинку культури. За оцінкою журі, саме ці талановиті майстри найбільш яскраво показали традиції та культуру придністровських народів.

Найкращим виконавцем традиційних обрядів та звичаїв серед народних вокальних і танцювальних колективів журі обрало ансамбль молдавської пісні «Бусуйок молдовенеск» із Рибниці. За умовами огляду-конкурсу, місто-переможець стає організатором наступного конкурсу «Джерело традицій». Отже, через два роки народні ансамблі та майстри декоративно-прикладного мистецтва республіки відстоюватимуть право на звання найкращих уже в місті Рибниці.

Тетяна   БУКІНА.