Президент чує голос народу

11 грудня в Тирасполі відбулася традиційна зустріч Президента ПМР з республіканськими некомерційними та громадськими організаціями. Наближається до свого завершення Рік рівних можливостей. І ця зустріч – своєрідне підбиття його підсумків.

Цього разу на зустрічі з представниками більш ніж двох десятків некомерційних організацій були й представники виконавчої та законодавчої влади.

Чому така увага приділена громадським діячам? Нагадаємо, що неурядові організації бувають різних напрямків і створюються кожна з певною метою. Президент наголосив на важливості тієї роботи, яку виконують некомерційні та громадські організації. Це стосується питань екології, охорони здоров’я, реабілітації та роботи з людьми з особливими потребами. Їхня діяльність спрямована на реальний внесок у розв’язання соціальних питань. Тому функціонуванню  цих об’єднань приділяється така увага з боку владних структур. І зовсім інша справа, коли організації спрямовані на пропаганду чужих для нас ідей…

Ця і попередні зустрічі націлені якраз на ті некомерційні організації, які своїми справами заслуговують поваги. Обмін думками та пропозиції громадських діячів щодо конструктивного розв’язання назрілих проблем були головною метою зустрічі. Порушувалися питання соціального значення (погане освітлення села Ближній Хутір), розвитку малого бізнесу, працевлаштування, прохання про перегляд тарифів на комунальні послуги й податки для організацій, зайнятих розв’язанням соціально орієнтованих проблем. Позитивно відзначено роботу Міністерства з соціального захисту і праці, завдяки чому інваліди були забезпечені протезами й колясками з електричним приводом. Є плани щодо створення центру протезування в Придністров’ї. Вадим Красносельський зазначив: «Якщо такий центр змогла створити Абхазія, то зможемо це зробити й ми».

Ще одна актуальна проблема пов’язана з оформленням документів, які дають право на перетин кордону Придністров’я. Близько 1 000 дітей, які перебувають під опікою, не можуть виїхати на відпочинок за межі республіки. Однак цього року вже є прорив, і вперше діти-інваліди змогли відпочити на узбережжі Чорного моря. Не залишаться без уваги й діти-сироти, яким будуть виділені квартири.

Особливе місце на зустрічі було відведено проблемам охорони здоров’я, зокрема будівництву корпусу для хворих на туберкульоз у місцях позбавлення волі й недобудованого тубдиспансеру в Бендерах. У нашій республіці досить гостро стоять питання, пов’язані з серцево-судинними захворюваннями, смертність від них лідирує серед інших хвороб. До того ж відзначається брак фахівців – кардіологів і кардіохірургів. Президент запевнив, що усі ці питання вже на контролі у Голови Уряду Олександра Мартинова й обов’язково вирішуватимуться.

На зустрічі було приділено увагу не тільки людям, а й тваринам. Проблему порушив представник товариства захисту тварин «Зоотерра», який просить знайти в Тирасполі місце для притулку для них. З’ясувалося, що і в цьому питанні є шанс для його вирішення.

Діалог громадськості з Урядом і Адміністрацією Президента вже набув системності, вироблено конструктивний підхід і механізм у розв’язанні порушених питань. Такі зустрічі дають владним структурам можливість своєчасно реагувати й вирішувати їх.

На які результати були націлені Президент і керівництво республіки від цієї зустрічі? Виявилося, що вони хотіли не тільки почути від представників некомерційних і громадських організацій про те, що їх хвилює, заважає працювати, а ще й взяти на озброєння їхні ділові пропозиції. Дійсно, кому, як не тим, хто безпосередньо займається питаннями соціальної захищеності, екології, медицини, відомі всі проблеми. За словами Президента, можна ухвалити будь-який закон, але не менш важливо знати, як він реалізується, втілюється в життя. І хто, як не громадські діячі (а їх можна з упевненістю порівняти з «голосом народу»), можуть стати тією сполучною ланкою між народом, який обрав Президента, який вірить, що все ж таки почне жити краще, і керівництвом республіки. Цей «голос народу» Президент почув черговий раз. Отже, республіка має всі шанси на гідне життя і визнання у світі.

Василь   КУДИМА.
Фото ІА «Новости Приднестровья»