Робота державних ЗМІ в полі зору засновників республіки

Важливим фактором у політичному житті республіки є Дорадчі збори перших придністровських депутатів. Саме на майданчику консультативного органу фундатори ПМР обговорюють актуальні проблеми, що стосуються всіх мешканців Придністров’я. Президент Вадим Красносельський неодноразово підкреслював, що готовий сприяти розвиткові діалогу між першими депутатами і представниками виконавчої влади держави.

Основним питанням порядку денного пленарного засідання 13 грудня стало обговорення роботи державних ЗМІ у 2018 році. Розпочалося воно з хвилини мовчання на знак ушанування пам’яті Веніаміна Поташева, знаного народного дипломата, який разом із першими депутатами відстоював утворення ПМР, далеко за межами Придністров’я закликав широку громадськість пострадянського простору підтримати вибір нашого народу.

Розпочинаючи засідання, перший Президент, голова Дорадчих зборів Ігор Смирнов зауважив, що ЗМІ є важливим і дійовим інструментом, який об’єднує народ. Тож важливо, щоб цей чинник працював злагоджено та ефективно.

Під час дискусії, перші депутати висловлювали своє бачення й висували пропозиції щодо вдосконалення функціонування державних ЗМІ. Радник Президента з питань релігії та культів Петро Заложков звернув увагу на той факт, що актуальними й цікавими для населення республіки могли б бути аналітичні й громадсько-політичні передачі на державному телеканалі.

Позиція засновників республіки полягала в тому, аби подавати інформацію про життя усіх куточків нашої республіки, всебічно висвітлювати економічні, соціальні, культурні й спортивні події, а також проблеми, без яких немислиме наше життя. Почесні парламентарії єдині у тому, що необхідно активізувати роботу з висвітлення життя мешканців сільської місцевості.

Ігор Смирнов неодноразово підкреслював, що депутати-старійшини мають гаряче бажання поділитися своїм великим професійним і життєвим досвідом. На його думку, нині важливо залишити у спадок для наступних поколінь при-
дністровців спогади людей, які створювали, захищали та розбудовували ПМР. Допомогти їм у цьому зможуть студенти кафедри журналістики філологічного факультету ПДУ.

Володимир Харченко, який у 90-х роках був першим заступником голови Бендерського міськвиконкому, зауважив, що нині важливо активізувати висвітлення діяльності громадських організацій. На думку голови Громадської палати Віталія Глєбова, важливим завданням державних ЗМІ є забезпечення населення об’єктивною інформацією з різних питань розвитку республіки, які стосуються кожного придністровця: «Журналіст у своїй роботі повинен керуватися принципами достовірності інформації. ЗМІ повинні відповідати потребам людей», – підкреслив шанований функціонер.

Депутат Верховної Ради, член Комітету з громадських об’єднань, спорту, інформаційної та молодіжної політики Андрій Сафонов зауважив, що державні засоби масової інформації у своїй роботі повинні орієнтуватися на різні вікові категорії придністровців, аби задовольнити їхні різнобічні запити та інформаційні потреби. За його словами, критикувати теж треба, але в рамках закону.

Заступник Голови Уряду з питань правового регулювання та взаємодії з органами державної влади – Керівник Апарату Уряду Станіслав Касап сказав, що за 5 років правління попереднього Президента робота державних ЗМІ була ускладнена. «На початку 2017 року затверджувалися нові документи, які впорядковали їхню роботу, призначені нові редактори. Інформаційна політика Президента Вадима Красносельського та Уряду республіки полягає у тому, щоб у державних ЗМІ працювали професійні кадри. Для органів влади важливо знати точку зору членів Дорадчих зборів щодо вдосконалення роботи медіа-ресурсів».

Володимир   ДАНИЛОВ.
Фото прес-служби ВР