У новий рік – з бюджетом

Основним питанням порядку денного пленарного засідання Верховної Ради 12 грудня стало розглядання й ухвалення проекту закону «Про республіканський бюджет на 2019 рік» в остаточному, третьому читанні.

Про значення і соціальну спрямованість головного фінансового документа ПМР в інтерв’ю журналістам розповів голова Комітету з економічної політики, бюджету і фінансів Олександр Коршунов: «Усі суб’єкти законодавчої ініціативи активно працювали над бюджетом. У законодавчий орган надійшло понад 150 поправок, які парламентарії аналізували й зважували на пленарних засіданнях. Основною ідеєю документа є збалансованість по соціально захищених статтях. Заробітна плата й пенсії виплачуватимуться вчасно та у повному обсязі. Курс придністровського рубля стосовно до іноземних валют не змінюватиметься. Також бюджет спрямований на підтримку ділової активності підприємницьких структур республіки, що сприятиме збільшенню обсягів виробництва і, відповідно, збільшенню коштів, які сплачуються в бюджет».

Основний фінансовий документ держави залишається соціально орієнтованим. Наступного року кошти будуть направлені на підтримку окремих категорій придністровців. За словами Олександра Коршунова, вперше за останні роки держава забезпечить житлом дітей-сиріт. Буде надана допомога інвалідам у ремонті автотранспортних засобів. У порівнянні з 2018 роком на 70 млн рублів збільшиться фонд капітальних вкладень, що дозволить спрямувати фінансові ресурси в реальний сектор економіки.

Після ухвалення депутатами бюджету на 2019 рік, фінансовий документ буде переданий на підпис Президентові ПМР Вадиму Красносельському.

Законодавці розглянули низку важливих для придністровців законопроектів. У першому читанні був ухвалений проект Закону ПМР «Про внесення змін до Кодексу про шлюб та сім’ю ПМР». Авторами законодавчої ініціативи є народні депутати Галина Антюфєєва, Олег Бєляков, Валерій Бабчинецький, Олег Петрик, Віталій Калін. Документом пропонується надати суду право за позовом особи, зобов’язаної сплачувати аліменти, звільнити її повністю або частково від сплати заборгованості за несвоєчасну сплату аліментів, якщо буде встановлено і доведено, що несплата аліментів і штрафів була обумовлена хворобою цієї особи, смертю чи тяжкою хворобою близького родича, пов’язана з перебуванням відповідача в місцях позбавлення волі або з інших поважних причин.

Також у першому читанні був розглянутий проект закону «Про внесення доповнення до Закону ПМР «Про державну підтримку багатодітних сімей».

Значення цього документа журналістам прокоментував голова парламентського Комітету з питань соціальної політики, охорони здоров’я, праці, питань сім’ї та дитинства, автор документа Сергій Чебан: «Цим законопроектом пропонується уточнити поняття «багатодітна сім’я», особливо коли в ній виховуються нерідні діти – пасинки чи падчерки. На думку автора, це допоможе уникнути необхідності збирати різні довідки у судових інстанціях. Такі сім’ї, після завершення процесу усиновлення, матимуть право на отримання соціальних гарантій, у тому числі у вигляді пільг на комунальні послуги: від 20 до 50 % (залежно від кількості дітей). Тим самим, багатодітним сім’ям, які сумлінно виховують дітей, буде надана можливість користуватися належними їм пільгами в спрощеному порядку. Це діти нашої держави, яких вона зобов’язана захистити соціально. Багатодітні сім’ї потребують додаткової соціальної підтримки», – сказав народний обранець.

Микола   ЮРКЕВИЧ.
Фото ІА «Новости Приднестровья»