Держнагляд і особиста відповідальність громадян

У зв’язку з Розпорядженням Уряду ПМР у Рибниці 12 грудня в залі держадміністрації відбувся семінар, організований Службою державного нагляду Міністерства юстиції ПМР для представників бізнес-спільноти.

Питання, пов’язані з основами безпечної експлуатації енергетичного обладнання, заходами профілактики травматизму та аварійності стали головною темою зацікавленого зібрання. На зустрічі йшлося й про необхідність проведення технічного діагностування та огляду пристроїв, які відпрацювали нормативний термін служби, та які застосовуються на небезпечних виробничих об’єктах.

Тему запланованого семінару розділили на дві частини. У першій із них безпосередньо торкнулися безпечної роботи енергообладнання і заходів профілактики аварійності, пожеж і травматизму. Про основні етапи експлуатації електроустановок і помилки, що найчастіше доводиться виявляти та усувати на практиці, розповів начальник державної інспекції енергетичного нагляду Олег Павленко.

«Замовник доручає виконувати роботу особі, яку він вважає фахівцем. Помилка в тому, що працівники електропостачальних підприємств – фахівці вузького профілю. Досвід обслуговування повітряних ліній електропередач (ЛЕП) або трансформаторної підстанції може бути колосальним, а поставлене завдання стосується виконання монтажу, наприклад, у магазині або кафе. Це абсолютно різні об’єкти за типом обладнання. У результаті людина, яка за родом своєї професії постійно обслуговує ЛЕП, має лише загальні уявлення про цей вид роботи. Як можна уникнути таких помилок, обумовлених діями нерозсудливих і необережних людей? Дуже просто: звертатися до акредитованих спеціалізованих організацій», – зазначив начальник держінспекції енергетичного нагляду.

За його словами є ще одна груба помилка – поспіх, коли до виконання робіт приступають без розробки проекту або елементарної схеми електропостачання. У результаті недобросовісні фахівці застосовують під час монтажу матеріали, які не відповідають технологічним вимогам у конкретному випадку. Результат може виявитися не дуже приємним для власника, оскільки заради усунення виниклих проблем йому доведеться переробляти все заново, руйнуючи стіни тощо.

Олег Павленко навів приклади нещасних випадків, спричинених помилками під час монтажу електрообладнання та установок, а також ознайомив учасників семінару з низкою спрощень у чинному законодавстві щодо цього питання.

Фахівець Служби державного нагляду Міністерства юстиції ПМР Олег Сулима дав низку корисних порад стосовно до експлуатації електроустановок. Найважливішою з них він назвав проведення періодичних профілактичних випробувань із залученням електротехнічної лабораторії.

Олег Сулима оголосив результати наглядової діяльності  Служби щодо дотримання норм і правил електробезпеки по Рибницькому району та місту Рибниці.

Другу частину семінару учасники актуального діалогу присвятили проблемам промислової безпеки небезпечних виробничих об’єктів. Детальніше на цій темі зупинився начальник Державної інспекції нагляду в галузі промислової безпеки небезпечних виробничих об’єктів та дорожнього господарства Віктор Трофимов. Він розповів про процедуру реєстрації об’єктів і заходи адміністративної відповідальності для посадових та юридичних осіб за експлуатацію небезпечного виробничого об’єкта без реєстрації.

«На практиці експлуатація технічних пристроїв, які вчасно не пройшли технічне діагностування та огляд, може призвести до нещасних випадків та аварій на виробництві», – наголосив Віктор Трофимов. Тобто, для попередження техногенних подій власник повинен завчасно вжити заходів безпеки, які сприятимуть зниженню ризиків і можливості заподіяти значної шкоди підприємству і людям.

Розуміючи актуальність питання, учасники семінару цікавилися, як ще можна убезпечити себе і свій бізнес від травматизму та аварійності, які сучасні засоби можна використати для більш раннього виявлення проблеми. Жодне запитання представників бізнес-спільноти не залишилося без кваліфікованої відповіді.

Підприємці визнали семінар своєчасним і корисним, оскільки одержали практичні рекомендації щодо збереження промислової, енергетичної та особистої безпеки. Фахівці ж Служби державного нагляду пообіцяли, що й надалі надаватимуть підтримку підприємницькій спільноті, яка, у свою чергу, повинна розуміти, що такий нагляд не примусова і не каральна функція, а реальна допомога.

Ганна   ЛАЗАРЕНКО.