Патентна система оподаткування

Народні обранці Дубоссарського району вважають, що зміни в податковій системі не повинні негативно впливати на підприємницьку діяльність. На останній позачерговій сесії вони ухвалили рішення: звернутися із законодавчою ініціативою до Верховної Ради ПМР у зв’язку з ухваленням нового Закону «Спеціальний податковий режим – патентна система оподаткування».

Прийняття Верховною Радою ПМР низки законодавчих актів, які змінюють з нового року порядок здійснення підприємницької діяльності фізичними особами, істотно впливають і на систему оподаткування. Новий Закон «Спеціальний податковий режим – патентна система оподаткування» набере чинності 1 січня 2019 року. Радам народних депутатів надано право встановлювати понижуючий коефіцієнт у межах від 0,5 до 1,5 на потенційно можливе отримання прибутку індивідуальним підприємцем за рік.

Під час обговорення цього важливого питання народні обранці висловили думку, що в Дубоссарах і районі коефіцієнт повинен бути мінімальним. На сесії зазначалося, що навіть за такої умови вартість патенту з 1 січня 2019 року дещо підвищиться у порівнянні з нинішньою. Депутати вважають, що зміни, які мають відбутися з нового року в податковому законодавстві, не повинні негативно вплинути на підприємницьку активність.

«Після вивчення нового закону про індивідуальний підприємницький патент, ми з’ясували, що документ не передбачає диференційованого підходу до власників патентів, які працюють у місті й у сільській місцевості, як це було раніше на території Дубоссарського району. Ми вважаємо, що закон потребує доопрацювання, внесення змін у частині встановлення інших понижуючих коефіцієнтів для індивідуальних підприємців», – підкреслив голова Дубоссарської Ради народних депутатів Олександр Коломицев.

Підтримав депутатів і глава Дубоссарської держадміністрації Руслан Чабан, зазначивши, що протягом тривалого періоду велася робота над створенням сприятливих умов для розвитку підприємницької ініціативи громадян. Для представників влади найважливішим є розв’язання проблеми самозайнятості людей, коли вони самі створюють робочі місця. «При цьому держава не несе витрат на їхнє створення, до того ж підприємці сплачують податки до бюджету. Так, у період з 2017 по 2018 роки в Дубоссарах спостерігалося стійке зростання кількості підприємців, і, навіть за низької вартості патенту, сума платежів, яка надходила до бюджету не зменшувалася, а навпаки підвищувалась», – зазначив глава району.

Руслан Чабан погодився з депутатами щодо необхідності звернення до Верховної Ради з пропозицією, а саме: направити законодавчу ініціативу про припинення чинності ухваленого закону, а також зменшення позначеного коефіцієнту для патентників, які працюють, як у місті, так і в сільській місцевості. Індивідуальні підприємці, що організовують свою діяльність у селах району, отримують набагато менше прибутків, ніж міські, через низьку купівельну спроможність місцевих жителів. Тому і розмір вартості патенту має бути відповідним.

Депутати одностайно підтримали цю слушну ініціативу.

Надія   ІВАНОВА.