Ой, у столиці «Червона калина»…

У музичному салоні Центральної бібліотеки Тирасполя 7 грудня відбулися звітно-виборчі збори Товариства української культури «Червона калина».

Дата була призначена не випадково, адже саме цього дня 1991 року на установчій республіканській конференції, що проходила у великій залі Палацу культури «Современник» (нині це Палац Республіки) було закладено підвалини у створення Спілки українців Придністров’я. Саме столична організація стала тоді ініціатором події, яку присутні на зборах вшанували оплесками.

Голова товариства Аліса Коханова виступила з доповіддю, в якій висвітлила діяльність столичної громади протягом усього п’ятирічного звітного періоду. Вона розповіла, що традиційно у січні члени Правління товариства затверджують план роботи на поточний рік. Він складається за українським календарем визначних та пам’ятних дат, а також орієнтований на ті події, що відзначаються в нашій республіці. Тому ціла низка заходів є незмінною: у березні – конкурс читців, присвячений пам’яті Тараса Шевченка; 1 квітня – Міжнародний день дитячої книги, який громада проводить разом з Центральною міською бібліотекою, запрошуючи місцевих поетів та письменників, де відбувається знайомство школярів із новинками дитячої літератури; у травні разом з українцями всього світу члени товариства відзначають свято української вишиванки, залучаючи учнів та вчителів столичних шкіл; традиційними стали й дні слов’янської писемності та культури. Не забувають українці про День Конституції України 28 червня. «Червона калина» разом із членами товариства «Вітчизна» (голова Л. Ткачук) та республіканським товариством «Укрпросвіта ім. Т. Шевченка» (голова В. Боднар), зустрічаються біля пам’ятника Конституції Пилипа Орлика на території Бендерської фортеці, щоб покласти квіти та пригадати історію рідного краю.

Приводом для традиційних серпневих концертів у центрі нашої столиці став День незалежності України. Члени громад разом із вищеназваними керівниками за сприяння Управління культури міста та за участю юних виконавців палаців культури Тирасполя, творчих колективів Бендер, Григоріополя та Дубоссар влаштовують великий пісенно-танцювальний марафон. Нинішнього року за ініціативою члена товариства «Червона калина» Володимира Боднара концерт відбувся на літній сцені парку культури та відпочинку «Победа».

Не обходяться без українців традиційні національні подвір’я до дня народження республіки, святкування дня міста Тирасполя 14 жовтня та проведення заходів у День української писемності та мови.

Робота ведеться на громадських засадах. Іноді вдається знайти спонсорів, з допомогою яких товариство відзначає учасників заходів, а нинішнього року переможці конкурсу читців пам’яті Т. Шевченка здійснили поїздку до Софіївського парку м. Умані.

Збори оцінили діяльність ТУК на «задовільно», запропонували внести деякі зміни до статуту товариства. На безальтернативній основі обрали голову Правління. Нею знову стала Аліса Коханова, яка очолюватиме ТУК «Червона калина» найближчі п’ять років. До оновленого складу Правління увійшли: Ольга Бурдужа, Юлія Герасимова, Олена Гешко, Григорій Дяченко, Олександр Запасний, Володимир Павлюк, Наталя Стрецкул, Олександр Юшин.

Головою ревізійної комісії обрано Ірину Корній, членами – Тетяну Гілаш та Олександра Зайчука.

Ірина   МАСЛОВА.