Права людини недоторканні

У республіці з 10 по 20 грудня триватиме Декада прав людини. На майданчику ПДУ щорічно плануються наукові конференції, зустрічі студентського активу з експертами в цій галузі, круглі столи, покликані привернути увагу людей до дотримання їхніх природних прав. Цього разу декаду було розпочато лекцією першого Президента ПМР Ігоря Смирнова.

Доповідач, доктор економічних наук, почесний професор ПДУ, нагадав присутнім про те, що зустріч приурочили до 70-річчя прийняття Загальної декларації прав людини. Лекцію прослухали студенти та викладачі Інституту державного управління, права та соціально-гуманітарних наук. Декларація ухвалена як завдання, як програма, до виконання якої повинні прагнути всі народи й держави з тим, щоб суспільство розуміло й поважало ці права і свободи.

Зацікавленим в актуальній на всі часи темі слухачам повідомили, що Декларація прав людини складається з 30 головних статей, у яких зазначено, що для кожного з них права є найвищою цінністю. Так, кожен із них має право на життя, на особисту недоторканність, на освіту тощо. Багато з цих принципів знайшли своє відображення в законах більшості країн світу. Офіційно цей день відзначають у 192 з них, у тому числі й у Придністров’ї.

Права людини в нашій країні закріплені в Конституції – Основному законі. «Коли створювалася Конституція, то в її другий розділ ми заклали статті, де чітко вказані права, свободи й обов’язки людини», – підкреслив доповідач. – Бо основа демократії та державності – це захист прав людини там, де суспільство не насильно й дуже чітко організовується. Єдність суспільства – це один із компонентів прав людини».

Запланована заздалегідь лекція поступово перетворилася в живий діалог зі студентським активом. Ігор Миколайович ставив запитання перед аудиторією, одержував на них активні відповіді та нові цікаві запитання.

«Ми були виховані в інший час, ми були впевнені, що держава про нас подбає, поки ми вчимося, може навіть коли одружуємося. Саме на почутті поваги до старшого покоління і на прикладах їхнього життя ми створювали й зберігаємо свою державу», – переконливо розповідав молоді Ігор Смирнов.

Молоде покоління майбутніх  придністровських фахівців дізналося про створення країни й основи, на які покладалися люди тоді. Нинішні студенти народилися вже в мирний для республіки час. «Саме свобода і права людини є основою демократії й основою нашої держави, – пояснив Ігор Смирнов. – Ми не бажали виходити зі складу Радянського Союзи чи Молдови, тому що пройшли багато життєвих етапів пліч-о-пліч. Придністров’я змушене було захищатися від зазіхань на права людини. Ось про що варто пам’ятати, в цьому головна причина».

Принцип, за яким створювалася республіка, залишився незмінним – це повага до культури та мови іншого народу. Саме тому в нашій країні обережно і з пошаною всі народи ставляться до національних традицій кожного.

У республіці «Законом про мови» закріплено три офіційні мови, якими розмовляють три найбільш численні групи населення. За бажанням студенти мають право обирати одну з них для здобуття освіти й вільно розмовляти нею в стінах вищого навчального закладу.

Аудиторію цікавило запитання про актуальність нинішньої редакції Конституції республіки, чи потребує вона змін, модернізації? Як зазначив Ігор Миколайович, у першу чергу, необхідно враховувати волю народу, оскільки цей документ покликаний захищати інтереси громадян Придністров’я.

Підсумовуючи зустріч, перший Президент ПМР Ігор Смирнов побажав студентам успіхів: «Я можу вас запевнити, що все старше покоління уважно спостерігає за вашим розвитком і становленням, за вашими ініціативами й бажає вам тільки щастя».

Дарина   КУЛАКОВА.