Права людини понад усе

Ця сентенція в ЗМІ зустрічається досить часто. А що знають про свої права пересічні громадяни нашої республіки, наскільки вони обізнані в Конституції, що знають про зміст Декларації, якої повинні дотримуватися політичні діячі, державні службовці під час виконання своїх соціальних функцій, покладених на них суспільством. Декларація прав людини – документ ще досить молодий, йому всього 70 років. Та все ж він зробив справжню революцію у світі, в тих країнах, які до нього приєдналися. 

З 2006 року і в Придністров’ї почав діяти інститут Уповноваженого з прав людини. Працівники Апарату цієї структури постійно виїжджають у міста та села нашої республіки, щоб ознайомити населення зі своєю роботою, вислухати та допомогти тим, хто не зміг добитися справедливості на місцях, відчуває себе обмеженим у правах і покладає останню надію на вищу інстанцію, якою є Уповноважений.

Особлива робота ведеться серед молоді. За ініціативи Уповноваженого з прав людини в ПМР В’ячеслава Косинського, в республіці вперше відбувся присвячений Міжнародному дню захисту прав людини конкурс творів-есе на тему «Права людини очима молоді» серед учнів 9–10 класів організацій загальної освіти, а також Тираспольського Суворовського військового училища і Республіканського кадетського корпусу ім. князя Г. О. Потьомкіна-Таврійського.

За словами заступника начальника інспекції Уповноваженого з прав людини в ПМР Олександра Ольшакова, на адресу Апарату Уповноваженого надійшли сотні творчих робіт з усіх куточків республіки, написані трьома офіційними мовами: українською, молдавською та російською. Фіналістами стали лише 17 із них. Автори найцікавіших творів були запрошені на очний республіканський етап, що відбувся 4 грудня 2018 року на базі державної установи «Республіканський український теоретичний ліцей-комплекс» (РУТЛ-К) і самостійно написали твір-есе на одну з трьох запропонованих тем. Про результати конкурсу фіналісти дізналися тільки в день нагородження – 10 грудня поточного року в Будинку офіцерів міста Тирасполя. Ними стали дев’ять учасників, іще дві роботи додатково виділили члени журі.

Учениця 10 класу РУТЛ-К Ангеліна Гук, яка посіла перше місце в написанні твору українською мовою,  розкрила тему «Право на життя – основне право людини».

В інтерв’ю кореспондентові свій вибір вона пояснила так: «Я обрала цю тему, оскільки вважаю її дуже важливою. Адже без права на життя втрачається сенс і цінність інших прав людини, якщо це не захищається. Не тільки дорослі, а й молодь повинна знати свої права і вміти їх відстоювати».

Друге місце дісталося Руслану Бурдужі – учневі 9 класу СШ № 16 м. Тирасполя. Він поділився своїми роздумами у творі-есе «Хто і що формує особистість». Юнак упевнений, що сім’я та школа – це те середовище, яке сприяє розвиткові особистості. На щастя, як запевняє Руслан, у його оточенні немає таких сімей, де діти зазнавали б утиску з боку батьків, тому – як особистості – вони будуть гідними членами нашого суспільства.

Третьою серед авторів, що писали українською мовою, стала учениця 10 класу Бендерської гімназії імені І. П. Котляревського Оксана Титова. Вона працювала над темою «Скажемо «ні» насильству». Юна бендерчанка переконана, що насильству не місце в людському середовищі.

Керівник Адміністрації Президента ПМР Сергій Білоус зауважив: «Учасники конкурсу вибрали дуже складну для розуміння і розкриття тему, але, тим не менш, змогли в ній розібратися і гідно представити свої роботи на конкурс. Права людини – це наріжний камінь, на основі якого будуються всі правові форми й системи сучасних держав. У Придністров’ї (як у демократичній державі) надається велика увага дотриманню та захисту прав людини».

Аліса   КОХАНОВА.
Фото ІА «Новости Приднестровья»