Від миру в родині до миру на планеті

Минулого тижня в столиці відбулася прес-конференція для ЗМІ з учасниками Придністровської Платформи по запобіганню насильства в сім’ї та підтримці прав жінок, а також міністром внутрішніх справ ПМР Русланом Мовою. Участь у події взяли представники соціальних організацій, що надають допомогу людям, які потрапили у складні життєві ситуації.

Основним приводом актуального заходу стало підбиття підсумків співпраці соціальних центрів з державними структурами, діяльність яких спрямована на захист прав громадян, у тому числі постраждалих від сімейно-побутового насильства, а також людей, які живуть з ВІЛ-інфекцією.

Важливим кроком, який сприяв об’єднанню зусиль у боротьбі з соціальними проблемами, стало підписання низки угод, укладених наприкінці 2017 року між Міністерством соціального захисту і праці, Міністерством внутрішніх справ та некомерційними організаціями республіки. Отже, упродовж поточного року відбувалися спільні заходи (лекції та семінари) щодо обміну досвідом між співробітниками вказаних установ.

«Ті питання, які порушуються громадськими організаціями щодо соціальних проблем, є досить актуальними. Угода, яку ми з ними підписали рік тому, дасть більше можливостей і для співробітників цих некомерційних об’єднань, і для правоохоронних органів, які в тісній взаємодії з громадськими організаціями надають практичну допомогу громадськості, – зазначив міністр внутрішніх справ республіки Руслан Мова. – Тільки у взаємодії з громадським суспільством через соціальні організації можливо виявити слабкі місця та вплинути на законодавство».

Платформа допомоги людям, які потрапили в різні складні сімейно-побутові ситуації, об’єднує 17 активних придністровських соціальних некомерційних організацій. Щодня вони реалізують свою діяльність за допомогою юридичних та психологічних консультацій у спеціальних анонімних центрах, а також за номерами гарячих телефонних ліній. За цей період в кожну з них звернулися тисячі людей, які одержали допомогу та шанс на майбутнє без утисків і насильства.

Представники некомерційних об’єднань повідомили про загальні проблеми, з якими стикаються люди, які потребують їхньої допомоги. У складні сімейно-побутові умови часто потрапляють люди, які є носіями ВІЛ-інфекції, наприклад, нерозуміння з боку членів сім’ї, відсутність підтримки та навіть заборона вживати необхідні ліки. Але найбільш поширеною перешкодою для будь-якої людини є те, що вони бояться розповісти про свої труднощі. Однак з роками статистика звернень до центрів допомоги все ж таки зростає, і це, в першу чергу, свідчить не про поширення випадків насильства в родині, а про довіру людей до соціальних об’єднань, яка з часом покращується.

«Найбільш уразливими до насильства серед усіх людей є діти-сироти, бо у них порушене уявлення про модель сім’ї, вони не мають практичного досвіду спільного проживання, і це погіршує ситуацію в їхніх майбутніх сім’ях, не на 100 % звичайно, але статистика показує, що цьому явищу необхідно приділяти більше уваги. Ми працюємо також над проблемою торгівлі людьми. Щоб запобігти таким випадкам, ми спільно з Міністерством соцзахисту і праці взаємодіємо з інтернатами республіки, координуємо нашу діяльність», – повідомила голова громадської організації «Взаємодія» Оксана Алістратова.

Ольга   СТОЯНОВА.