Зворушливий благодійний концерт

Завершується 2018 рік, проголошений Президентом роком рівних можливостей заради привернення уваги громадян та держави до проблем осіб з обмеженими можливостями здоров’я і забезпечення їхньої успішної інтеграції в суспільство.

У нашій республіці є громадяни, які через інвалідність не можуть вести повноцінне активне життя, вони бувають самотні й часто обділені увагою та піклуванням. Наскільки ми спроможні створити для них комфортні умови, проявити свою турботу, настільки можемо вважати, що живемо в соціально зрілому суспільстві. Саме Рік рівних можливостей допоміг нам порозумітися й наблизитися одне до одного.

У Тирасполі в госпіталі ветеранів 10 грудня відбувся благодійний концерт, організований Тетяною Аврамовою. Вона не є представником влади й державних структур, її амплуа – східні танці. Скажу відверто, мені доводилося бувати на багатьох концертах і світових, і російських зірок естради, але зануритися в атмосферу, що єднає в одне ціле артистів і повний зал, не щастило ніколи. А тут виступали навіть не професіонали, а любителі східних танців, радували гарним виконанням і сильними талановитими голосами не знамениті зірки естради, а прості виконавиці шкільного віку. Надзвичайно вразили ефектні виступи Ганни Салкуцан, Наталі Лисенко, Олени Гербіш, студії східного танцю «Лада».

Виявилося, що є в аматорській студії гарна, граціозна й водночас з сильним характером і волею до перемоги учасниця. Лариса належить до людей з особливими потребами: довгий час вона зовсім не могла ходити. Попри всі негаразди зі здоров’ям, дівчина зуміла подолати хворобу і стати на ноги. Це унікальна людина, яка довела не тільки собі, а й нам, що ніколи не треба здаватися, навіть тоді, коли здається, що ніхто вже не може допомогти. Ларисі допомогла сила волі й мужність. Вона відстояла своє право на життя. Це вчинок, який можна порівняти з героїзмом, гідний поваги, наслідування та гордості. І запам’ятайте: для того, щоб бути щасливим і здоровим, треба просто ним стати, а це в наших руках.

По завершенні концерту я не міг не поспілкуватися з тими, хто подарував такий чудовий вечір з власної ініціативи тим, хто за станом здоров’я опинився в госпіталі інвалідів. І звичайно перше запитання було до організатора цього заходу, керівника студії східного танцю «Лада» Тетяни Аврамової.

– Що змусило Вас організувати й подарувати такий прекрасний благодійний вечір саме пацієнтам госпіталю ветеранів?

Т. А.: Наближається Новий рік, чарівне свято. Отже мені хотілося, щоб дух свята панував не тільки серед тих, хто відзначатиме його прихід з рідними та знайомими, а подарувати його тим, хто через стан свого здоров’я позбавлений такої можливості. З наступним концертом ми плануємо відвідати будинок для людей похилого віку. Така у нас традиція: щороку вітати людей, хто віддав сили й здоров’я на благо та процвітання нашого Придністров’я.

– Хто вам шиє прекрасні костюми, звідки такі цікаві концертні постановки?

Т. А.: Здебільшого це наша особиста творчість. Костюми шиємо самі, більшість концертних постановок теж наша.

Насправді це спілкування мене і здивувало, і впевнило: якщо є бажання дарувати людям приємні моменти, скрашувати їхнє життя, то ніщо не зупинить. Тож не треба чекати, коли у вашому дворі за ініціативою громадських або державних організацій буде організовано концерт або свято. Організуйте його самі й отримаєте найвищу нагороду – вдячність людей.

Зібрані на концерті гроші будуть витрачені на подарунки до Нового року для людей похилого віку і з обмеженими можливостями здоров’я.

Віталій   КОЛЬВЕНКО.