Доступне навчання

Головним інтелектуальним центром нашої держави є ПДУ, на базі якого готують фахівців для всіх підприємств і структур республіки, а також реалізується більшість проектів з молодіжної політики. У вищому навчальному закладі постійно обговорюють тему прав людей з обмеженими можливостями (ЛОМ) та їхню соціалізацію в суспільстві.

В університеті на денному відділенні навчається близько 60 студентів з особливими потребами. Для них створена спеціальна програма підтримки, яка передбачає звільнення від оплати за навчання, зарахування на факультет поза конкурсом, пропонує виплату соціальних стипендій незалежно від наданої вже допомоги. Також інваліди I та II груп оплачують половину вартості проживання в гуртожитку. Крім цього, «особливі» студенти можуть навчатися за індивідуальним планом або дистанційно.

На початку нового навчального року були встановлені додаткові пандуси. Остаточне рішення щодо їхнього спорудження приймалося держадміністрацією м. Тирасполя та м. Дністровська. Спеціальними доріжками для в’їзду візочників оснащені головний корпус університету, фізико-математичний та економічний факультети.

Студенти з особливими потребами мають право звертатися до керівництва ПДУ зі своїми проблемами, розраховуючи на своєчасний позитивний відгук. Деякі факультети зробили їм крок назустріч і змінили плани проведення занять, а також перенесли їх з аудиторій верхніх поверхів на перші. Приймаючи до уваги індивідуальні особливості слухачів, під час деяких письмових іспитів для людей, що погано володіють руками або тих, хто погано бачить, змінюють термін виконання робіт. Зрозуміло, що їм потрібно трохи більше часу на розв’язання завдання, ніж середньостатистичному студенту. Така увага та прагнення допомогти зміцнюють довіру й морально підтримують людей з певними порушеннями здоров’я.

У ході постійного діалогу виявлені й такі потреби студентів, як наявність навчальних посібників, інформаційних стендів з викладом матеріалу за допомогою тактильного шрифту Брайля, а також можливість використання аудіо матеріалів, що забезпечує і полегшує навчання людям з порушеннями зору.

На одній із зустрічей за круглим столом на тему забезпечення прав людини зазначалося, що особи з обмеженими можливостями теж повинні бути частиною суспільства, і громадське життя пропонує їм можливості для самореалізації через спілкування, участь у спортивних і культурних заходах.

Обмежені фізичні можливості – це не вирок. Такі люди часом прекрасно співають або малюють, не гірше за інших обізнані з різними науками, знаються на юридичних питаннях або із завидним успіхом підкорюють вершини паралімпійських видів спорту. Ми всі разом повинні створювати умови, за яких вони змогли б реалізувати свої можливості повною мірою.

Дар’я   ІЗЮМСЬКА.