Діалог соціальних партнерів

За круглим столом на тему «Соціальне партнерство – основа підготовки кваліфікованих кадрів сільськогосподарського напрямку» у Рибницькому політехнічному технікумі (РПТ) зустрілися представники міністерств сільського господарства, економічного розвитку, просвіти, а також керівники аграрних підприємств і господарств району.

До учасників заходу звернувся заступник глави держадміністрації Юрій Молдовський: «Ми всі розуміємо, що на сьогодні між освітою і ринком праці, попитом і наявністю робочої сили склався значний дисбаланс. Тому саме в рамках тісної взаємодії освітньої системи з безпосередніми споживачами цих послуг зароджується конструктивна співпраця, яка дає свої плоди та позитивні результати».

Директор технікуму Галина Доброва розповіла про освітні програми, які реалізуються в закладі, та про спеціальності, які тут здобувають. Директор зазначила, що технікум орієнтується на кон’юнктуру і попит ринку праці, на кадрові потреби республіки. «Професійну підготовку, підвищення кваліфікації та перепідготовку (перепрофілювання) безробітних громадян технікум розглядає як ефективний інструмент гнучкого й оперативного реагування на попит трудових кадрів», – зазначила вона.

У рамках форуму йшлося про впровадження дуальної системи освіти, яка відповідає інтересам усіх сторін-учасниць, а саме: підприємств, студентів і держави. До речі, така система в РПТ уже практикується. За пілотним проектом спільно з ММ3 тут готують фахівців двох напрямків: «Металургія чорних металів» і «Обробка металів тиском». У перспективі планується співпраця за дуальною системою і з іншими підприємствами міста та району.

Начальник Управління науки та інформації Мінсільгоспу Федот Цибульський докладно розповів про розвиток агропромислового комплексу республіки і відзначив, зокрема, внесок рибницьких землекористувачів у вирощування зернових культур, рекордні врожаї кукурудзи, успішне впровадження нових сортів і унікальне виробництво тваринницької галузі. Представник міністерства акцентував увагу на необхідності розвитку переробної промисловості в районі.

Модернізація системи освіти, її шляхи, орієнтовані на розвиток людського фактору, теж обговорювалися на порядку денному. Аналізували та зважували досвід співпраці технікуму з районними господарствами, який, до речі, накопичується вже протягом багатьох років.

Учасники круглого столу сформували робочу групу для корегування та актуалізації освітніх програм за професіями і спеціальностями сільськогосподарського спрямування з урахуванням пропозицій керівників профільних підприємств. Ознайомившись із матеріально-технічною базою технікуму, вони підбили підсумки та ухвалили резолюцію форуму.

Влад   ПЕТРОВ.