«Гопак» – танець на всі часи

Зразковий колектив сучасного бального танцю «Вікторія» знають у Дністровську та за його межами. Він є постійним учасником міських концертів та урочистостей, республіканських фестивалів і конкурсів. Колектив, у якому зайняті улюбленою справою понад 60 осіб, по праву пишається безліччю переможних кубків та дипломів, здобутих на міжнародних танцювальних турнірах.

 У палітрі «Вікторії» – близько 20 танців різних напрямків: бальні, сучасні естрадні, стилізовані й народні. Два роки тому до відкриття фестивалю «Пшеничне перевесло» у Дністровську був підготовлений пристрасний український танець «Гопак». Він став прикрасою репертуару ансамблю й улюбленцем дністровського глядача, а режисери включають його до програми майже всіх значущих концертів БК «Енергетик». За словами керівника колективу Олесі Казавчинської, робота над танцювальним номером була нелегкою, але результат перевершив усі сподівання.

Україна для Олесі – практично рідний край, де народився її батько, живуть і донині багато родичів, там вона навчалася улюбленої справи. «Я розуміла, що цей танець повинен стати прикрасою нашого репертуару –  зізнається вона. – Мені вдалося захопити виконавців роботою над його особливостями й характером. «Гопак» хоч і з’явився сотні років тому, все-таки залишається вічно молодим. Це святковий спектакль, одночасно войовничий і лірично пустотливий. Він виконувався вільними козаками на честь чергової перемоги, а дівчата в ньому з гідністю поділяють спільну радість. Хлопцям особливо сподобалися мужні, майже акробатичні сольні «трюки», а дівчата, надівши віночки з яскравими стрічками, почувалися гордими українськими красунями. Яскравості танцю додала багата барвами оркестрова музика, де звучать традиційні флейти, волинки та труби».

У планах керівника – створення ще одного ліричного українського танцю для дівчат середньої групи. Проте Юна Казавчинська, вихованка колективу і випускниця відділення соціокультурної діяльності Придністровського державного інституту мистецтв, уже випередила свою маму, поставивши композицію «Український танець» у БК села Незавертайлівки.

«Вікторія» створювалася понад 20 років тому як клуб спортивного бального танцю. Сама Олеся Казавчинська тоді працювала з танцюристами-початківцями, й тільки у 2006 році очолила колектив. У професійному становленні та підвищенні кваліфікації керівника величезну роль відіграло її навчання у Львівському національному інституті хореографічних мистецтв, де секрети майстерності та методики викладання розкривали зірки танц-полу, чемпіони України та фахівці світового рівня. За останні роки «Вікторія» виховала чимало чудових виконавців бального та естрадного танців. Гордість колективу – талановита Регіна Пайрелі. Навчаючись в Одеському державному екологічному університеті, вона захопила танцювальним мистецтвом однокурсників і створила колектив «Полум’я». Не розлучається з танцем і студентка медичного факультету Міжнародного гуманітарного університету міста Одеси Єлизавета Погожа. У професійних колективах Придністров’я, Росії та Молдови підвищують свою танцювальну майстерність колишні вихованці колективу: Олексій Філіпенко, Владислав Гренюк, Олексій Богдан і Яна Мойсеєва. Окрасою «Вікторії» залишаються студенти ПДУ ім. Т. Г. Шевченка: Аліна Рєзник, Денис Казавчинський, Катерина Черненко, а також школярі: Євген Богдан, Катерина Бурдюжа, Гліб Девіза, Артем Кисельов, Артемій Балика, Ангеліна та Анастасія Кіфа, Микола Мелентьєв.

Нині колектив готується до новорічних виступів, а також до чемпіонату Придністров’я в Бендерах та Міжнародного турніру «Зимові фантазії» в Кишиневі.  Керівник упевнена, що артисти не підведуть. «Вікторія» навчила їх радісно і завзято працювати в ім’я любові до танцю, дала їм уроки поваги до трьох національних культур Придністров’я.

Лара   ЧАЙКА.