Дізнаємося про темні сторони Місяця

Російську повномасштабну базу на Місяці планується розгорнути між 2036 і 2040 роками XXI століття. Про це йдеться в проекті рішення спільного засідання ради Російської академії наук з питань космосу і корпорації «Роскосмос».

У документі не уточнюється, що являтиме собою така «повномасштабна» місячна база. Однак у рішенні йдеться, що спочатку на Місяць доставлять великовагові вантажі, а потім почнеться науково-дослідна робота, пов’язана з різними науковими експериментами.

База буде оснащена модулями з системами життєзабезпечення, а також радіаційним захистом для безпеки космонавтів. На повноцінній місячній базі розмістяться центри космічного моніторингу Землі, апарати енергозабезпечення і зв’язку, прилади для експериментів з місячними речовинами й засоби для випробувань нових космічних розробок. Навколо бази почне роботу місячна астрономічна обсерваторія.

Нагадаємо, що на початку листопада цього року глава «Роскосмосу» Дмитро Рогозін заявив, що Місяць планується вивчати за допомогою роботів-аватарів. Тоді йшлося про створення безлюдної бази, завдання якої вирішуватимуться роботизованими системами – аватарами. Як ви розумієте, програма освоєння Місяця Росією ускладнюється і вдосконалюється.

Єлизавета   ЮР’ЄВА.