Новорічна казка у столиці

Свято, яке з радістю зустрічають як дорослі, так і малі, свято, що перетворює все навкруги у чарівну казку, – це, безумовно, Новий рік. Готуватися до нього починають навіть за місяць до самої події, адже всі мають відчути особливий новорічний настрій. Неодмінним помічником у цьому є ті самі улюблені традиції, які з трепетом зберігаються у кожній родині: наряджати ялинку, прикрашати хату яскравими гірляндами та різноманітними іграшками. Але ще однією доброю традицією придністровців є масове передноворічне гуляння, коли в містах республіки відбуваються різні святкові концерти, народні виставки та довгоочікуване запалювання новорічної ялинки.

Головну придністровську ялинку минулого тижня відкрили в столиці. Захід розпочався з традиційного параду Дідів Морозів, які пройшли по головній вулиці Тирасполя, вітаючи жителів міста з прийдешнім Новим роком. Таким чином у цей день центр міста став місцем зустрічі сотень казкових героїв. Разом із командою Дідів Морозів придністровців поздоровляли живі новорічні ялинки та хатинки, сніговики та сніжинки, герої фольклору, різноманітні звірі, баба Яга та інші чарівні персонажі. Незвичайним був і транспорт, на якому пересувалися чудові герої: головний Дід Мороз столиці зі своєю онучкою Снігуронькою слідували до новорічної ялинки у кортежі з білосніжних машин, найслухняніші діти добралися до площі на чарівних паровозах, також у рядах казкових персонажів були спортивні Діди Морози, які пересовувалися по вулиці на велосипедах.

Взяти участь у такій репетиції Нового року міг кожен охочий придністровець, і для багатьох жителів республіки цей парад вже став одним із найулюбленіших свят. Саме тому кількість учасників ходу щороку тільки збільшується. Відчути себе чарівником, привітати дітей та дорослих, подарувати новорічний настрій і стати часточкою казкового світу – головне, що приваблює активних городян у такий день.

«Мені дуже подобається атмосфера, яка тут витає. Всі навколо враз неначе стають дітьми, веселяться, посміхаються, вітають одне одного з наступним Новим роком. Часто до нас підбігають маленькі городяни, розказують про свої мрії, загадують бажання, фотографуються. Приємно, що вони вірять у диво та новорічну казку», – розповів житель Тирасполя, учасник параду
Андрій Марченко.

Такою дружною колоною, всі казкові герої потрапили до головної площі, щоб стати учасниками великого концерту та запалити новорічну ялинку. «Раз, два, три! Ялиночко, гори!» – ці слова є вже традиційними для закликання казкового дерева, та, як і кожен рік, вони дійсно допомагають ялиночці запалити свої прикраси та висвітлити вогнями всю вулицю. У народі заведено, що саме з цього моменту і починається новорічне диво, поступово у всіх збуваються мрії та бажання.

На міській площі, крім головного атрибуту заходу – новорічної ялинки – розмістили й тимчасову виставку декоративно-прикладного мистецтва придністровських майстрів, де жителі міста змогли випробувати свою удачу в безпрограшних лотереях та придбати святкові прикраси. Також кожен охочий у цей морозний святковий вечір міг зігрітися гарячими напоями: глінтвейном, кавою або чаєм, і скуштувати смачні вироби з м’яса, різноманітні тістечка, мед та інші товари від придністровських виробників.

«Дуже подобається всією родиною щороку приходити на це свято. Відкриття ялинки, парад Дідів Морозів та взагалі всі гуляння на площі – це можливість провести цікаво час і, нехай ненадовго, але потрапити в зимову казку. Діткам особливо сподобалися яскраві гірлянди та вогні, якими прикрасили наше місто. Також із задоволенням ми всі поспілкувалися з Дідом Морозом, попросили в нього заслужені подарунки за гарну поведінку та якнайбільше снігу», – розповіла жителька міста Оксана Тарасова.

Парад Дідів Морозів та запалення ялинки у столиці дали старт новорічним заходам у республіці. Упродовж грудня зимова казка «мандруватиме» по всіх містах і районах Придністров’я з великою кількістю концертів, виставок, конкурсів та інших святкових заходів.

Тетяна   БУКІНА.