Соціальна підтримка громадян триває

У 2018 році на пленарних засіданнях парламентарії розглянули й ухвалили низку законопроектів, спрямованих на покращення життя громадян з обмеженими можливостями.

У рамках чергової пленарної сесії 19 грудня низку законодавчих ініціатив, важливих для цієї категорії осіб, представив перший заступник міністра із соціального захисту і праці ПМР Олег Федотов.

У двох читаннях був ухвалений проект закону «Про внесення зміни до Закону ПМР «Про тимчасове призупинення дії низки положень та внесення зміни до деяких законів ПМР».

«Цей проект закону розроблений з метою надання соціальної підтримки особам, які стали інвалідами внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання у період Великої Вітчизняної війни, під час захисту ПМР, під час виконання обов’язків військової служби або службових обов’язків на території Афганістану в період з квітня 1978 по 15 лютого 1989 року, шляхом надання права на ремонт автомобіля, отриманого чи придбаного на пільгових умовах, а також за повну вартість, за наявності в особи медичних показань. Наступного року їм буде виплачена компенсація в розмірі 505 розрахункових рівнів мінімальної заробітної плати на ремонт автомобілів, якими вони користуються у повсякденному житті», – сказав Олег Федотов.

Також у двох читаннях був ухвалений проект закону «Про внесення зміни до Закону ПМР «Про соціальний захист інвалідів». Як зазначив Олег Федотов, на адресу міністерства надійшло багато звернень від громадських організацій з проханням допомогти родинам, які мають дітей-інвалідів віком до 18 років.

Документ розроблений з метою забезпечення мінімально необхідної потреби таких дітей у засобах гігієни та інших предметах, які використовуються батьками для належного догляду за ними. У чинній редакції Закону передбачена щомісячна компенсаційна виплата в розмірі 35 РР МЗП для працездатних батьків, які не працюють, доглядаючи за дитиною з особливими потребами, що складає 339,5 рублів ПМР. У зв’язку з цим пропонується збільшити розмір компенсаційної виплати таким батькам до 100 РР МЗП, що становитиме 970 рублів.

У двох читаннях був ухвалений проект закону «Про внесення змін до Закону Придністровської Молдавської Республіки «Про соціальний захист інвалідів». Ініціатором і розробником документа, як і попередніх, також є Уряд республіки.

Цей проект закону підготовлений з метою конкретизації поняття «самотній інвалід». Для одиноких інвалідів I групи з вадами зору, інвалідів I групи – глухонімих, інвалідів II групи з вадами зору або глухонімих передбачена пільга у вигляді стовідсоткової знижки на оплату за комунальні послуги. Тим часом на практиці виникають ситуації, коли з інвалідами позначеної групи проживають неповнолітні діти, що перебувають на їхньому утриманні. Пільга для цієї категорії громадян складає 50 %. На думку Олега Федотова, це не є соціальною справедливістю, оскільки найчастіше такі інваліди є одинокими матерями, самотніми батьками, вдівцями (вдовами) і, як правило, самостійно несуть тягар утримання своїх неповнолітніх дітей.

Більше того, спільне проживання інвалідів з неповнолітніми дітьми покладає на них додаткове навантаження і відповідальність. Завдяки ухваленим змінам, таким родинам також надаватиметься 100 % знижка на оплату комунальних послуг.

Необхідні кошти на ці витрати передбачені в республіканському бюджеті, а також у бюджеті Єдиного державного фонду соціального страхування на 2019 рік.

Микола   ЮРКЕВИЧ.
Фото прес-служби ВР