Позитивні тенденції державної політики

На черговому засіданні Уряду головними питаннями серед розглянутих стали проекти створення нових робочих місць для громадян республіки, доплат та надбавок працівникам різних галузей виробництва, соціального захисту ветеранів війни, реалізації державної програми «Підручник» та інші.

Перспективний розвиток Придністров’я, перш за все, залежить від населення, яке проживає й працює на території республіки, отримує гідну заробітну плату за свою трудову діяльність. Саме тому досить важливим питанням на сьогодні залишається створення для них нових робочих місць. За минулий рік вдалося досягти певних результатів: по всій республіці було створено понад 2 430 нових робочих місць. Цю статистику присутнім на засіданні повідомив міністр економічного розвитку Сергій Оболоник: «Позитивна тенденція дозволяє говорити про реальні результати, досягнуті у рамках реалізації державної політики, спрямованої на забезпечення зайнятості населення Придністров’я». Крім того, міністр економічного розвитку наголосив, що для здійснення цієї програми буде організована спеціальна робоча група, членами якої стануть представники державних органів і громадських об’єднань. Значна увага має бути приділена також і забезпеченню робочими місцями людей з обмеженими можливостями здоров’я. «Така робота вже розпочата. Міністерство економічного розвитку працює з Навчально-виробничими підприємствами «Маяк» та «Світанок» над розрахунком економічних показників щодо розвитку нових напрямів їхньої виробничої діяльності», – повідомив Сергій Оболоник.

Надбавки до заробітної плати працівникам культури, мистецтва та кінематографії стали ще однією темою для обговорення. У такий спосіб співробітникам цієї галузі встановлять фіксовану оплату за кваліфікаційні категорії.

«На сьогодні виплата надбавок не є фіксованою, що не дозволяє визначати єдиний підхід до нарахування доплат. Внесення змін усуне цей негативний фактор, установить рівність єдиного підходу до розподілення надбавок за кваліфікаційну категорію», – пояснила начальник Державної служби з питань культури та історичної спадщини Марія Кирмиз.

Підвищення заробітної плати наступного року також чекатиме співробітників ЗМІ. Як зазначалося на засіданні, висока плинність кадрів, зміна ними робочого місця та відтік журналістів із Придністров’я вимагають вживання серйозних заходів, а підвищення оплати праці теж стане кроком до призупинення цих процесів.

З проектом щодо надання пільг ветеранам війни виступила міністр соціального захисту та праці Олена Куліченко. Головною темою її доповіді стало розглядання можливості надання пільг на комунальні послуги громадянам, які проживають на території Придністров’я за тимчасовою реєстрацією. Відомством установлено, що на сьогодні в нашій республіці зареєстровані за місцем перебування близько 10–15 інвалідів Великої Вітчизняної війни, які зареєстровані на території Придністров’я. Пропозицію щодо надання їм пільг підтримали всі члени Уряду, надалі цей проект буде направлений на розгляд у Верховну Раду.

У державній цільовій програмі «Підручник» наступного року пропонується здійснити видання літератури молдавською та українською мовами. Заступник Голови Уряду Олексій Цуркан зазначив, що за попередніми підрахунками для видання всіх підручників потрібно приблизно 10 млн рублів. Прем’єр Олександр Мартинов нагадав, що в Придністров’ї три офіційні мови. Забезпечення шкіл підручниками молдавською та українською мовами – це частина загальної освітньої та багатонаціональної стратегії держави. «Якщо ми не будемо оперативно вирішувати проблеми відсутності підручників молдавською та українською мовами, то норми Конституції будуть залишатися на папері». За словами представника Міністерства просвіти, підручники потраплять до учнів уже на початку наступного навчального року. Голова Уряду Олександр Мартинов, у свою чергу додав, що необхідно відходити від практики збору орендної плати за шкільні підручники, адже освіта в Придністров’ї за Конституцією має бути безкоштовною.

Тетяна    ВЛАДИМИРОВА.
Фото прес-служби Уряду