Творчий звіт перед шанувальниками

Дубоссарський ансамбль української пісні «Чорнобривці» відзначив 26-й день народження. Минув ще один плідний і насичений рік творчої діяльності народних музикантів.

До святкової дати на честь дня народження ансамблю учасники колективу підготували чудовий концерт. Шанувальники їхньої творчості заздалегідь прийшли в актовий зал музичної школи. Ансамбль «Чорнобривці» для багатьох дубоссарців уособлює не тільки народну музичну творчість, а ще й певний період нашого життя. Це ностальгія за минулим: дитинством, роками становлення і процвітання кількох поколінь. Народне мистецтво взагалі надихає людей, змушує їх замислюватися над вічними цінностями людства, відволікає від повсякденних турбот і дарує задоволення від веселих і чудових пісень.

З перших днів заснування колективу його учасниками стало подружжя Здоровець. Марія Іванівна – активна жінка, більшу частину життя присвятила роботі в комсомольській організації району. Іван Іванович – почесний дубоссарський журналіст, все своє життя присвятив публіцистиці. Їх обох об’єднує любов до української пісні – понад чверть століття вони в цьому ансамблі. Два десятиріччя їздили по містах близького зарубіжжя з чудовими концертними програмами. «Для нас «Чорнобривці» – це наше спільне й улюблене хобі, яке робить нас щасливими. Ми прожили разом багато років, половину з них – з ансамблем. Колектив став для нас другою сім’єю, ми спілкуємося і зберігаємо ті традиції, які нам дісталися від наших пращурів. Українські пісні – вони ж такі задушевні, веселі, зворушливі. Хочеться, щоб молодь до нас приєднувалася, всією душею сприймала народні твори, адже колись у сім’ях співали за святковим столом. Пісня – як джерело, й камінь проб’є…», – з натхненням розповіла Марія Здоровець, член Дубоссарського народного ансамблю української пісні «Чорнобривці».

За словами однієї з засновниць колективу Емілії Савчук, в ансамблі постійно оновлюється репертуар: виконуються нові пісні, згадуються і давно забуті колискові, козацькі, обрядові, жартівні. Багато композицій гості в залі виконували разом із народними артистами – людьми різних професій, віку і національностей.

«Ми хочемо, щоб якомога більше людей знайомилися з українською культурою, творчістю, традиціями, щоб більше дітей у школах вивчали українську мову. У Дубоссарській школі № 2 ми створили супутник дорослого ансамблю дитячий колектив «Чорнобривчики». Діти з задоволенням приходять на заняття і розучують репертуар. Вони всотують у себе спадщину, яка збереглася від наших старших поколінь. На жаль, останнім часом ми не їздимо з концертами до України, але зберігаємо наші культурні зв’язки та вважаємо їх важливими», – розповіла засновниця народного ансамблю української пісні «Чорнобривці» Емілія Савчук.

Напередодні новорічних свят «Чорнобривці» готуються до традиційних концертів з колядками. Сподіваються, що їм вдасться ознайомити людей з чудовими українськими традиціями, побувати в освітніх закладах району, а також на підприємствах і організаціях міста. З цим репертуаром народні музиканти колись виїжджали на міжнародні фестивалі української культури в Очаків, Львів, Київ, Станицю Луганську, Одесу і Вінницю.

Надія   ПАЄРЄЛІ.
Фото прес-служби Дубоссарського управління культури