Престижна професія – стабільне життя

У Придністров’ї тривають змагання серед студентів середніх професійно-освітніх закладів, які готують фахівців актуальних нині професій. У Дубоссарському індустріальному технікумі днями визначили майбутніх майстрів будівельної галузі: відбувся республіканський конкурс «Кращий за професією 2018–2019 навчального року».

Представники п’ятьох провідних закладів професійної освіти республіки організували змагання кращих фахівців-будівельників за двома напрямками: «Кращий лицювальник-плиточник» і «Кращий маляр». Ці спеціальності нині знову актуальні й популярні серед випускників шкіл, причому як у хлопців, так і дівчат. У конкурсі на визначення кращих будівельників, наприклад, представниці прекрасної статі змагалися на гідному рівні. Одна з учасниць Анастасія Лінецька навчається на 3 курсі Слободзейського політехнічного технікуму. Дівчина виросла в Дністровську в багатодітній родині, де виховується п’ятеро дітей. Настя – найстарша з них. Вона зізнається, що професію обирала самостійно, з дитинства любила стежити за результатами ремонтних робіт. Нині Настя навчається вже на третьому курсі за фахом «маляр-штукатур». «Мені дуже подобається ця професія. Так, вона нелегка, але я зможу допомагати всім людям і своїй сім’ї зробити житло кращим, сучасним. Така робота потребує терпіння, знань і найголовніше – величезного бажання її освоїти», – розповіла Анастасія Лінецька.

Роботу конкурсантів оцінювало професійне журі, до складу якого увійшли соціальні партнери організацій освіти – керівники й фахівці провідних будівельних організацій. Досвідчені професіонали звертали увагу на рівень теоретичних знань, якість виконаних робіт, організацію робочого місця, дотримання правил охорони праці та безпеки. «Для цього конкурсу обирали найкращих студентів з усіх закладів профосвіти. Спочатку ми проводили внутрішні змагання, а потім переможці вже стали учасниками республіканського конкурсу. Ці хлопці та дівчата претендують на підвищений розряд за своїм напрямком. Подібні заходи додатково стимулюють і викладачів – майстрів виробничого навчання. Нині ми готуємо будівельників за дуальною системою разом із роботодавцем. На мій погляд, це дуже корисна справа, а такі змагання підвищують професійний рівень студентів і стимулюють їх здобувати ще більше знань і практичних навичок», – підкреслила директор ДОЗ СПО «Дубоссарський індустріальний технікум» Любов Пахомя.

За словами представників Міністерства просвіти, на сьогодні в державі в числі необхідних робітничих професій – будівельники, механізатори, трактористи, швачки. У республіці діє дуальна система освіти, яка дозволяє випускникам шкіл у скорочені терміни здобувати професію і відразу працевлаштовуватися, отримуючи гідну стипендію під час навчання.

Участь у республіканському конкурсі «Кращий за професією 2018–2019 навчального року» – черговий ступінь на шляху здобуття професійності та майстерності майбутніх фахівців республіки. Аналогічні заходи проводять і серед представників інших професій: «Кращий тракторист», «Модельєр року», «Мій комп’ютерний світ», «Кращий у сестринській справі».

У номінації «Кращий лицювальник-плиточник» перше місце посів студент Дубоссарського індустріального технікуму Едуард Гросу, в номінації «Кращий маляр будівельної галузі» переміг студент Промислово-будівельного технікуму м. Тирасполя В’ячеслав Армасар.

Віра   ДОБРЯНСЬКА.