Ренесанс інтересу до реальної інформації

Другий сезон Школи інноваційної журналістики «Sputnik» 12 грудня в ПДУ завершила зустріч з відомим російським журналістом і гендиректором радіостанції «Говорит Москва» Володимиром Мамонтовим. Тема лекції «Журналістика 19/29 або головне про сучасну журналістику та її майбутнє» знайшла гарячий відгук у серцях слухачів. 

Перед лекцією авторові пощастило поспілкуватися з медіа експертом, який зазначив, що тему лекції він обрав невипадково: нині привертають увагу різні прогнози щодо розвитку журналістики на найближче десятиліття. Так, один із варіантів передбачає зникнення букв, а основні способи передачі інформації перейдуть у новий аналоговий формат. За словами експерта, вже створені роботи, які пишуть і читають новини, у такий спосіб зменшуючи сферу та обсяг діяльності журналістів, а також і саму потребу в них. Такі подробиці дуже дивують, бо швидкість передачі інформації через скорочення кількості посередників викликає певне занепокоєння.

У відповідь на запитання, чи не призведе скорочення посередників між інформацією та читачем до деградації, занепаду, а з часом і до зникнення самої професії журналіста, Володимир Костянтинович підкреслив, що це надзвичайно складне і досить гостре для всіх працівників медіа питання. Важливо, як воно буде вирішуватися, адже змінюються стандарти, змінюються способи здобуття, подачі та доставки інформації до читача, а відповідальність за таку працю починає знецінюватися.

«Раніше проявити плівку та донести до читача фотографію кішки коштувало величезних людських і технічних ресурсів, але на людину покладалася відповідальність за виконану роботу. Взяти навіть мої старі матеріали: під кожним із них стоїть прізвище, а це означає – я несу відповідальність за кожне написане слово. Фактично ви маєте змогу взяти підшивку газет і вказати на певну наївність або навіть неправильність у викладі фактів. Чесно скажу, є матеріали, за які мені буде соромно, але є й такі, якими я пишаюся. Головне ж досягнення полягає в тому, що я змінююся і прагну до знань, що недоступно роботам», – поділився своєю думкою журналіст.

У ході тренінгу для студентів та професійних журналістів Володимир Костянтинович висловив припущення, що прогнозувати майбутнє журналістики може кожний, хто хоч якимсь чином з нею взаємодіяв. «Ви ніколи не помилитеся, якщо з розумним виразом обличчям скажете, що паперова преса зникне. Зверніть увагу на цифри тиражів будь-яких газет: там, де було 3,5 млн примірників, тепер 1 млн і так далі. Деякі газети виходять з приголомшливо малими тиражами», – із сумною посмішкою зазначив журналіст Володимир Мамонтов, відомий як один із творців п’ятничного номера газети «Комсомольская правда», так званої «Толстушки».

На думку медіа експерта, так відбувається з тими виданнями, які фактично переносять свій контент в інтернет. Кожне друковане видання, яке не хоче загубити свого читача, обов’язково повинно модернізуватися в рамках сучасних вимог споживача. Володимир Мамонтов упевнений, що навіть хороший контент, навіть якісний контент неможливо перетягнути з газети у веб-сайти. Тож нам є над чим поміркувати…

На інтерактивній лекції слухачі особливо пожвавилися, коли йшлося про інформаційні війни та журналістську відповідальність. Особливу увагу лектор приділив такому явищу, як «фейкові новини». На думку журналіста, нині велика кількість ЗМІ буквально рясніє неправдивою інформацією, але такі видання повинні пам’ятати байку про хлопчика і вовка, коли дезинформація та маніпулювання головного героя призвели до трагічного кінця. Мораль байки яскраво пророкує найближче майбутнє тих медіа, бо люди швидко втомлюються, ігнорують, а згодом взагалі не сприймають фейк.

«Я вірю, що настане ренесанс інтересу до реальної інформації», – підкреслив В. Мамонтов.

Дарина   КУЛАКОВА.